Ungāri iziet demonstrācijās pret "vergu likumiem" (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nedēļas nogalē Budapeštā apmēram 10 000 cilvēki izgāja demonstrācijās pret izmaiņām darba likumdošanā, ko valdības oponenti nodēvējuši par "vergu likumiem", vēsta raidorganizācija BBC.

(Papildināta ziņa.)

Jaunie likumi ļauj uzņēmumiem prasīt darbiniekiem nostrādāt līdz 400 virsstundām gadā un aizturēt samaksu par tām līdz pat trim gadiem. Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partija apgalvo, ka nodarbinātības reforma nākšot par labu gan darbiniekiem, gan arī uzņēmumiem, kas cīnās pret darbinieku trūkumu.

Svētdienas protests bija lielākais no četriem, kas notikuši pēc jauno likumu apstiprināšanas parlamentā pirms vairāk nekā nedēļas. Demonstrācijas vadīja arodbiedrības un studenti. 

Protestētāji devās uz parlamenta un valsts televīzijas ēku. Policija ar asaru gāzi izklīdināja demonstrantus pie televīzijas ēkas.

Ungāri iziet demonstrācijās pret "vergu likumiem"
Ungāri iziet demonstrācijās pret "vergu likumiem" Foto: Reuters/AFP/EPA/Scanpix

Pirmdien apsargi no Ungārijas valsts televīzijas ēkas izraidīja divus neatkarīgos deputātus, kuri mēģināja ēterā nolasīt petīciju, atkārtojot demonstrantu prasības - jaunā darba likuma atcelšanu, kā arī brīvus sabiedriskos medijus un tiesas. 

Svētdienas nakti televīzijas ēkā pārlaida vairāk nekā desmit deputāti, kuri protestēja pret Orbāna politiku.

Demonstrācijām dots nosaukums "Priecīgus Ziemassvētkus, premjerministr". Oponenti uzskata, ka Orbāns kļūst aizvien autokrātiskāks. 

Valdošā partija "Fidesz" apgalvo, ka protetsus esot sarīkojuši ārvalstu spēki miljardiera Džordža Sorosa uzdevumā. Soross norādījis, ka apsūdzības ir meli, kurus Ungārijas valdība pielieto, lai vainu par savu neizdarību noveltu uz ārēju ienaidnieku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu