“Zīmulis”, kas ļaus ķirurgiem 10 sekundēs diagnosticēt vēža šūnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Livia S. Eberlin

Teksasas universitātē Ostinā zinātnieku un inženieru komanda, iespējams, atklājusi ātru un precīzu veidu, kā diagnosticēt audzējus, izmantojot zīmuļa izmēra ierīci.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science of Translational Medicine”, rakstīts, ka ar ierīci “The MasSpec Pen” ar 96,5% precizitāti var diagnosticēt krūšu, vairogdziedzera, plaušu, olnīcu un smadzeņu vēzi. To pierāda vairāk nekā 250 vēža slimnieku audu paraugu izpēte.

“Mēs esam radījuši parocīgu ierīci, kas pieskaroties audiem, izvelk no tiem molekulas, kas ir raksturīgas veseliem vai slimiem audiem. Pēc tam mēs šīs molekulas izanalizējam, izmantojot jaudīgu spektrometru, desmit sekunžu laikā noskaidrojam pacienta diagnozi,” skaidroja ķīmijas profesore un pētījuma autore Līvija Eberlīna.

Līdz šim vēzi diagnosticēt operācijas laikā varēja, ņemot audu paraugus un pētot tos ar mikroskopu. Šāds process aizņem aptuveni 30 minūtes vai vairāk, kas paaugstina infekcijas risku un negatīvu anestēzijas efektu.

Foto: Livia S. Eberlin

Pētnieku komanda cer, ka nākotnē izdosies šo ierīci attīstīt tik tālu, lai ar to varētu diagnosticēt visus audzējus.

Tiesa, vēl nav īsti skaidras ierīces ražošanas izmaksas, jo, lai arī pats zīmulis ir lēti izdrukājams, tomēr jaudīgais spektrometrs ir diezgan dārgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu