Pateicoties ķīniešiem, uz Mēness tagad ir augi un dzīvnieki (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau ziņots, ka uz Mēness tumšās puses 3. janvārī nolaidās Ķīnas zonde “Chang'e-4”, tomēr vai zināji, ka uz tās atradās vairākas dzīvas lietas?

Mazā lādītē uz zondes klāja atrodas sēklas kartupeļi un Tāla sīkplikstiņa (Arabidopsis thaliana) sēklas, kā arī zīdtārpiņu oliņas.

Kā rakstīts izdevumā “The Telegraph”, ideja ir tāda, ka augi apgādās zīdtārpiņus ar skābekli, savukārt zīdtārpiņi nodrošinās augus ar tiem vajadzīgo ogļskābo gāzi un barības vielām. Pētnieki plāno rūpīgi novērot augus, lai noskaidrotu, vai tie Mēness vidē spēj veikt fotosintēzes procesu, augt un ziedēt.

Foto: AP/Scanpix

“Mēs gribam izpētīt sēklu “elpošanu” un fotosintēzi uz Mēness,” teica misijā iesaistītie pētnieki.

“Biosfēras” eksperiments ir 28 Ķīnas universitāšu sadarbības produkts. Augi un zīdtārpiņi ir ievietoti 0,8 litrus lielā alumīnija cilindrā, kas sver aptuveni 3 kilogramus. Tajā atrodas arī zeme, barības vielas un ūdens. Saules gaisma konteinerā iekļūs caur cilindra galu, bet mazas videokameras tajā vēros notiekošo.

Kāpēc kartupeļi un Tāla sīkplikstiņš? Tāpēc, ka Tāla sīkplikstiņa augšanas periods ir īss un pateicīgs novērošanai. Savukārt kartupeļi varētu kļūt par galveno pārtikas avotu nākotnes kosmosa ceļotājiem.

Tāla sīkplikstiņš kosmosā ir audzis jau iepriekš, piemēram, Starptautiskajā kosmosa stacijā, kur veiksmīgi uzplauka. Tiesa, vai tas pats notiks arī uz Mēness, nav zināms.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu