Psihologi identificējuši psihopātijas, sadisma un citu tumšāko cilvēka tieksmju dzinuli (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Psihologi to dēvē par tumšo triādi: trīs visdrūmāko cilvēka tieksmju – psihopātijas, narcisisma un makiavelisma – krustojumu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Psychological Review”, rakstīts, ka patiesība slēpjas vēl dziļāk un ir vēl tumšāka. Pastāv arī egoisms, sadisms, spīts un citas cilvēka dabas negatīvās īpašības. Tagad pētnieki noskaidrojuši, ka aiz visām šīm īpašībām un tieksmēm stāv cilvēka ļaunuma centrālais kodols.

Vācijas un Dānijas psihologi atklāja šo kodolu jeb dzinuli un iedeva tam vārdu: D jeb personības tumšais faktors.

Teorētiskais D faktora pamats rodams tā saucamajā G faktorā: konstrukcijā, ko pirms simts gadiem radīja psihologs Čārlzs Spīrmans. Viņš novēroja, ka tie indivīdi, kuri guva labus panākumus viena veida kognitīvajos testos, labi tika galā arī ar citiem inteliģences testiem.

“Tādā pašā veidā arī cilvēka personības drūmajām pusēm ir kopsaucējs, kas nozīmē to, ka tās visas izriet no viena dzinuļa,” skaidroja psihologs Ingo Zetlers.

Četru atsevišķu pētījumu sērijā, kuros piedalījās vairāk nekā 2500 dalībnieki, Zetlers ar kolēģiem veica īpašas dalībnieku aptaujas, lai izmērītu deviņu tumšo tieksmju līmeni viņu personībās. Tās bija: egoisms, makiavelisms, amoralitāte, narcisisms, augstprātība, psihopātija, sadisms, savtība un spītība.

Lai to noskaidrotu, dalībniekiem bija jāatbild, vai viņi piekrīt dažādiem tumšiem apgalvojumiem, piemēram, “es zinu, ka esmu īpašs, jo visi man to saka”, “es darīšu visu, lai dabūtu, ko vēlos”, “ir grūti kaut kur nokļūt, ja reizēm neiet “pa taisno””, “medīt cilvēkus būtu aizraujoši”.

Kad tika iegūtas visu dalībnieku atbildes, zinātnieki veica statistisko analīzi. Rezultātā noskaidrojās: lai arī visas šīs īpašības ir atšķirīgas, tomēr zināmā līmenī tās pārklājas D faktora dēļ, kas dažādos cilvēkos atklājas dažādos veidos.

“Attiecīgajā personā D faktors var manifestēt sevi kā narcisismu, psihopātiju vai kādu citu tumšo īpašību vai to kombināciju. D faktors principā nosaka, cik liela ir iespēja, ka cilvēka uzvedība saistīsies ar kādu no tumšajām tieksmēm,” teica Zetlers.

Tā, protams, ir diezgan provokatīva tēma, tomēr zinātnieki testa jautājumus publicējuši arī internetā, ļaujot katram pašam noskaidrot savu D faktora līmeni.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu