Sinaloa kartelī sāka darboties kā pusaudzis. Narkobiznesa mantinieks liecina pret El Čapo

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo tiesāšanas laikā Ņujorkā izskanējuši spilgti stāsti par Sinaloa karteļa aizkulisēm - bijušais "grāmatvedis" izskaidroja narkotiku kontrabandas operācijas uzbūvi un darbības mehānismus, savukārt bijušais sabiedrotais stāstīja par Gusmana uzdzīvi ASV kokaīna "buma" laikā. Pagājušonedēļ tiesā atkal risinājās filmas sižeta cienīgi notikumi: liecību sniedza karteļa līdzdibinātāja Ismaela "Majo" Sambadas Garsijas dēls Visente Sambada Niebla, kurš karteļa darbībā iesaistījās jau pusaudža gados un tika uzskatīts par nelikumīgā rūpala mantinieku, vēsta laikraksts "The New York Times".

Par "Visentillo" iesauktais Sambada piecas stundas ilgajā liecībā nodeva karteli un savu tēvu, atklājot informāciju par tādām tēmām kā karteļa kontrabandas ceļi, naudas atmazgāšanas shēmas, asiņainie karteļu kari, personīgās atriebības un kukuļos samaksātajiem miljoniem.

Viņš zvērinātajiem stāstīja par to, kā Gusmans un viņa tēvs automašīnās, vilcienos, lidmašīnās un zemūdenēs transportējuši narkotikas no Meksikas uz ASV.

Sambada norādīja, ka viņa tēvs Meksikas amatpersonām kukuļos dažkārt izmaksājis līdz pat vienam miljonam ASV dolāru mēnesī. Armijas ģenerālis, kurš bija Meksikas Aizsardzības ministrijas amatpersona, no Sinaloa karteļa saņēma ikmēneša "stipendiju" 50 000 dolāru apmērā. Sambada apgalvo, ka viņa tēvs regulāri uzpircis arī virsnieku, kurš savulaik strādāja par toreizējā Meksikas prezidenta Vinsentes Foksa personīgo apsargu.

Sambadas tēvs ir starp ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) meklētākajiem noziedzniekiem.

Vīrietis tiesā izstāstīja par Sinaloa karteļa atzariem Meksikā, Hondurasā un Belizā un to piegādātājiem, izplatītājiem, apsargiem un pasūtījuma slepkavām.

"Tā bija pārsteidzoša nodevība no vīrieša, kas karteļa labā sāka strādāt pusaudža gados," raksta "The New York Times" žurnālists Alans Feuers.

Sambada agrā vecumā sāka apmeklēt tēva tikšanās ar citiem kontrabandistiem un policistiem. "Es sāku saprast, kā viss notiek," tiesā sacīja Sambada. "Un pamazām es sāku iesaistīties tēva biznesā."

Turpmākajos gados Sambada kļuva par tēva galveno palīgu - viņš uzraudzīja kokaīna piegādes no Kolumbijas uz Meksiku, bet pēc tam no Meksikas pāri ASV robežai uz tādām pilsētām kā Čikāga un Losandželosa. 

Sambada arī liecināja, ka reiz esot plānojis Gusmana brāļa bēgšanu no cietuma, izmantojot helikopteru (brālis tika nogalināts pirms plānotās bēgšanas), kā arī 2007.gadā ticies ar "augsta ranga politiķu" un Meksikas nacionālās naftas kompānijas "Pemex" pārstāvju kompāniju, lai apspriestu vērienīgu plānu - 100 tonnu kokaīna pārvadāšanu uzņēmumam piederošā tankkuģī.

Taču 2009.gadā Sambada tika aizturēts armijas operācijā Meksikā, bet pēc tam viņu izdeva ASV. Sākotnēji tika uzskatīts, ka Sambadu Čikāgā tiesās par narkotiku kontrabandu, darbojoties tēva paspārnē. Taču pirms plānotā tiesas sākuma Sambadas advokāti nāca klajā ar šokējošu paziņojumu: viņi apgalvoja, ka Sambada gadiem ilgi esot slepus sadarbojies ar DEA, sniedzot informāciju par saviem sāncenšiem, bet pārvalde tikmēr esot pievērusi acis uz informatora nelikumīgo biznesu.

ASV amatpersonas atzīst, ka Sambada esot ticies ar federālajiem aģentiem, taču noliedz, ka DEA būtu ļāvusi narkotiku kontrabandistam netraucēti darboties apmaiņā pret informāciju.

2013.gadā Sambada slepenā sēdē Čikāgā atzina vainu apsūdzībās par narkotiku kontrabandu. El Čapo prāvas pirmajā nedēļā Sambada atzina vainu ar lietu saistītās apsūdzībās un piekrita sadarboties ar ASV varasiestādēm, ko dara jau vairāku gadu garumā, vēsta "The Guardian". Spriedums Sambadas lietā tiks pasludināts martā.

Ārvalstu medijos Sambadas liecība nodēvēta par vienu no lielākajām nodevībām organizētās noziedzības vēsturē. Tomēr viena no teorijām saistībā ar Sinaloa karteli ir tāda, ka divu līderu - Majo un El Čapo - starpā izcēlās liels konflikts, pēc kura Ismaels "Majo" Sambada Garsija esot nodevis partneri Meksikas varasiestādēm, lai turpinātu vienatnē vadīt karteli.

Šīs teorijas piekritēji uzskata, ka Sambadas sadarbība ar ASV iestādēm pēc izdošanas turpina tēva stratēģiju - palīdz nodrošināt Gusmana notiesāšanu un panākt maigākus sodus pašam un Majo brālim, 2008.gadā apcietinātajam karteļa grāmatvedim Hesusam Sambadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu