Manaforts nodevis kampaņas aptaujas datus ar Krievijas izlūkdienestu saistītai personai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts otrdien tiesai iesniegtos dokumentos atzinis, ka nodevis kampaņas aptaujas datus personai, kas saistīta ar Krievijas izlūkdienestu.

Manaforts pagājušā gada septembrī tiesā atzina vainu apsūdzībās sazvērestībā ar mērķi apkrāpt valsti un tiesas darba traucēšanā, piekrītot sadarboties ar ASV īpašā prokurora Roberta Millera komandu, kas izmeklē Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un Trampa kampaņas iespējamos sakarus ar Krieviju.

Šī vienošanās ļāva Manafortam izvairīties no otras tiesas prāvas par naudas atmazgāšanu un nelikumīgu lobēšanu, un novilcināt sprieduma nolasīšanu. Taču decembrī Millera komanda lūdza tiesu ieplānot sprieduma nolasīšanu, apgalvojot, ka Manaforts ir pārkāpis vienošanos, melojot izmeklētājiem.

Apsūdzības, kurās Manaforts septembrī atzinās, ir saistītas ar viņa darījumiem ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un viņa pārstāvēto partiju laikā no 2005.gada līdz 2014.gadam. Nākot klajā šiem darījumiem, 2016.gada augustā Manaforts bija spiests atkāpties no Trampa kampaņas vadītāja amata, kurā pabija tikai divus mēnešus.

Manaforta juristu otrdien tiesā iesniegtajos dokumentos noliegti Millera komandas apgalvojumu, ka viņš melojis par saviem darījumiem ar Konstantīnu Kiļimņiku. Manaforts esot tikai aizmirsis detaļas drudžainās priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Militārais lingvists Kiļimņiks strādāja Manaforta komandā pie Trampa kampaņas.

Atklātībā nonākusī informācija no Millera komandas izmeklēšanas liecina, ka viņš nopratinājis Manafortu 2016.gadā par sarunām ar Kiļimņiku par iespējamo miera plānu Ukrainai, kur abi iepriekš vairākus gadus strādājuši kopā prokremliskas politiskās partijas labā.

Šis atklājums var būt nozīmīgs, jo Manafortam, domājams, bijusi loma republikāņu nostājas izmaiņās attiecībā uz Ukrainu 2016.gadā, kad tā palikusi Maskavai draudzīgāka.

Manaforta juristi apgalvo, ka Manaforts bijis ļoti aizņemts, vadot Trampa kampaņu, un nevar atcerēties visas sarunas.

"Tas pats attiecas uz valdības apgalvojumiem, ka Manaforta kungs melojis par dalīšanos ar Kiļimņika kungu aptaujas datos, kas saistīti ar 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņu," paziņoja juristi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu