Lietuvas Katoļu baznīca kritizē Konstitucionālo tiesu par viendzimuma ģimenes koncepciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Notiek "Baltijas praida 2018" gājiens, lai aktualizētu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu kopienas cilvēktiesību jautājumus.
Notiek "Baltijas praida 2018" gājiens, lai aktualizētu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu kopienas cilvēktiesību jautājumus. Foto: Zane Bitere/LETA

Lietuvas Katoļu baznīca kritizējusi Konstitucionālo tiesu par to, ka tā padziļinājusi pretrunu starp laulības un ģimenes jēdzieniem un spērusi soli virzienā uz viendzimuma partnerattiecību pielīdzināšanu ģimenei.

Kā ziņots, Konstitucionālā tiesa piektdien nolēmusi, ka Lietuvai jāatzīst ārvalstīs slēgtas viendzimuma laulības un jāizsniedz uzturēšanās atļauja ārvalstniekam, kas citā valstī noslēdzis laulību ar tā paša dzimuma Lietuvas pilsoni, lai gan pašā Lietuvā viendzimuma laulības nav atļautas. Tiesa savā atzinumā arī norādījusi, ka konstitūcijā ietvertais ģimenes jēdziens ir dzimumneitrāls.

"Tiesa apgalvo, ka laulība ir atkarīga no dzimuma, bet ģimene nav atkarīga no dzimuma. Tādējādi tiesas lēmums attālina šos jēdzienus, kas mūsu vērtējumā pēc būtības ir saistīti," teikts komentārā, ko ziņu aģentūrai BNS atsūtījusi Lietuvas Bīskapu konference. "Laulība ir ģimenes pamats, un ģimene nav saprotama un izskaidrojama bez laulības."

Komentārā norādīts, ka tiesas skaidrojums attiecībā uz konstitūcijā ietverto ģimenes jēdzienu neatbilst baznīcas mācībai, ka laulība kā ģimenes pamats ir brīvprātīgi noslēgta savienība starp vīrieti un sievieti.

Kā uzskata baznīca, Konstitucionālās tiesas lēmums faktiski vērsts uz to, lai, apejot Seimu, Lietuvas tiesību sistēmā tiktu ieviesta jauna tiesiskā kategorija - viendzimuma personu ģimene vai ģimenes attiecības.

"Jāšaubās, vai paši konstitūcijas izstrādātāji būtu piekrituši Konstitucionālās tiesas lēmumā izteiktajam apgalvojumam, ka konstitūcijā ietvertais ģimenes jēdziens ir dzimumneitrāls," norādīts komentārā.

Konstitucionālajā tiesā vērsās Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa, kas izskata lietu, kurā Baltkrievijas pilsonis, kurš Dānijā noslēdzis viendzimuma laulību ar Lietuvas pilsoni, apstrīd Lietuvas Migrācijas departamenta lēmumu neizsniegt viņam uzturēšanās atļauju.

Savā lēmumā Konstitucionālā tiesa norādīja, ka "nav attaisnojams tāds tiesiskais regulējums, kurā tikai dzimuma identitātes un/vai seksuālās orientācijas dēļ ārvalstniekam nebūtu atļauts ierasties Lietuvā un dzīvot tur kopā ar citu viņa ģimenes locekli".

Tiesa skaidroja, ka uzturēšanās atļauju var neizsniegt, ja tiek konstatēts, ka laulība vai reģistrētās partnerattiecības ir fiktīvas, bet atteikums izdot šādu atļauju nevar tikt pamatots tikai ar ārvalstnieka dzimuma identitāti un/vai seksuālo orientāciju.

Tās lēmumā teikts, ka likums, kas reglamentē ārvalstnieku tiesisko statusu Lietuvā, neaizliedz izdot uzturēšanās atļauju, pamatojoties uz ārvalstīs noslēgtu viendzimuma laulību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu