Vai Ēģipte ir bīstama tūristiem? Pēdējā laika skaļākie incidenti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

2010.gadā Ēģiptes tūrisma sektors plauka un zēla - valsts šajā gadā uzņēma 14 miljonus tūristu. Tomēr turpmākajos gados politisko nemieru, Krievijas tūristu lidmašīnas katastrofas un lēruma dažādu incidentu dēļ tūristu straume apsīka līdz apmēram pieciem miljoniem cilvēku. 2017.gadā sākās jauns tūristu pieplūduma vilnis, bet līdz ar to - arī mīklainas nāves, aresti un uzbrukumi. TVNET atskatās uz pēdējā laika skaļākajiem incidentiem, kuros iesaistīti ārvalstu tūristi Ēģiptē.

Pēc 2011.gada revolūcijas, kurā tika gāzts Ēģiptes diktators Hosni Mubaraks, politiskās nestabilitātes dēļ cieta valsts kādreiz aktīvā tūrisma industrija. Turpmākajos gados nemieri turpinājās - 2013.gada 3.jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents un viņa vietā stājās autoritārais Abdelfatahs as Sisi. Atpūtniekus aizbaidīja arī 2015.gadā ceļā no Šarmelšeihas uz Sanktpēterburgu lidojošas pasažieru lidmašīnas katastrofa, pie kuras vaino lidaparātā ienestu spridzekli. Bojā gāja vairāk nekā 200 tūristu.

Zemo cenu un kopējās drošības situācijas uzlabošanās rezultātā Ēģiptes tūrisma industrija pagājušogad sāka atkopties. 2018.gada pirmajā ceturksnī valsti apmeklēja par 30% vairāk tūristu nekā gadu iepriekš, un viesnīcu rezervācijas sasniedza augstāko līmeni kopš 2010.gada, norāda "Financial Times".

Tomēr vairāki pēdējā laikā notikuši incidenti - tūristu ieslodzīšana un notiesāšana par sīkiem nodarījumiem, terorakti un mīklaini nāves gadījumi - liek pārdomāt, vai šo valsti izvēlēties par sava ceļojuma galamērķi.

Britu pāra mīklainā nāve Ēģiptes viesnīcā

2018.gada augustā "Steigenberger Aqua Magic" viesnīcā Hurgadā neskaidros apstākļos gāja bojā laulāts pāris no Lielbritānijas - 69 gadus vecais Džons Kūpers un viņa 63 gadus vecā sieva Sūzena. Ceļojumu aģentūra "Thomas Cook" no viesnīcas evakuēja 301 klientu.

Ēģiptes varasiestādes sākotnēji Kūperu nāvi raksturoja kā "normālu veca angļu vīrieša un viņa sievas nāvi", taču vēlāk atzina, ka no pāra viesnīcas istabas esot nākusi "dīvaina smaka", ziņo "The Guardian". Vēlāk Ēģipte pie pāra nāves vainoja zarnu nūjiņas, kas "augstā koncentrācijā" tika atrastas viesnīcā pasniegtajā ēdienā. Taču "Thomas Cook" nolīgtie neatkarīgie eksperti neuzskata, ka tas ir pārliecinošs izskaidrojums.

Medijos izplatījās ziņas par vēl citiem gadījumiem, kad tūristiem viesnīcā palicis slikti. Vairākas ģimenes sūdzējās par spēcīgām vēdersāpēm, caureju, galvassāpēm, apgrūtinātu elpošanu un šķidrumu plaušās.

Pretsāpju tabletes bagāžā beidzas ar ieslodzījumu

Dažkārt pie smagām sekām var novest vienkārša kļūda un neiedziļināšanās ceļojuma galamērķa likumdošanā. Britu trīsdesmitgadniece Lora Plamere 2017.gadā tika notiesāta par pretsāpju zāļu tramadola ievešanu - medikaments Lielbritānijā ir atļauts, bet Ēģiptē iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

Plamere tika aizturēta pēc tam, kad viņas somā tika atrastas 290 tramadola tabletes. Viņas ģimene norāda, ka tabletes esot bijušas paredzētas Plameres partnerim, kurš cietis no muguras sāpēm, un ka sieviete neesot zinājusi, ka tramadola ievešana Ēģiptē ir aizliegta.

Sievietei tika piespriests trīs gadu cietumsods, ko viņa joprojām izcieš. 2018.gadā Ēģiptes tiesa noraidīja Plameres apelāciju, un sieviete joprojām atrodas cietumā.

"Šis rezultāts stiprina mūsu apņemšanos turpināt cīnīties par Loru," pēc apelācijas noraidīšanas paziņoja viņas ģimene. "Viņa katru dienu cīnās par izdzīvošanu, un mēs nepadosimies, kamēr viņa nebūs atgriezusies mājās, kur ir viņas īstā vieta."

11 gadi cietumā par vienu "Facebook" video

2018.gada jūlijā Ēģiptes tiesa piesprieda 11 gadu cietumsodu libānešu tūristei Monai el-Mazbuhai par "apzinātu nepatiesu baumu tiražēšanu ar mērķi maldināt sabiedrību un uzbrukt reliģijai", taču uzreiz pēc tam samazināja soda termiņu līdz astoņiem gadiem cietumā. Viņas nodarījums - valsti kritizējoša video publicēšana sociālajā tīklā "Facebook".

Maijā publicētajā video Mazbuha sūdzas, ka viņai Kairā uz ielas esot uzmākušies divi vīrieši, bet pēc tam pret viņu slikti izturējies taksists. Viņa nosauca prezidentu Sisi par "netaisnīgu", bet Ēģipti - par "k*ces dēla valsti", ziņo "The New York Times". 

Video tika izteikti neglaimojoši komentāri par ēģiptiešiem. "Jūs esat pelnījuši to, ko ar jums dara Sisi. Es ceru, ka Dievs jums sūtīs vēl lielāku apspiedēju par Sisi," teica Mazbuha.

Valsts likumdošanā "ēģiptiešu apmelošana un aizvainošana" ir sodāms pārkāpums. 

Terorakti un uzbrukumi

2018.gada nogalē Gīzas pilsētā, kur atrodas slavenā Gīzas piramīda un Lielā sfinksa, tika uzspridzināts tūristu autobuss. Uzbrukumā tika nogalināti trīs vjetnamiešu tūristi un ēģiptiešu gids. 11 cilvēki tika ievainoti.

Ēģiptes policija Gīzā un Ziemeļsīnājā veica reidos, kuros tika nogalināti 40 kaujinieki, vēsta raidorganizācija BBC. Teroristi esot plānojuši uzbrukt vēl citiem tūrisma objektiem.

Savukārt 2017.gada jūlijā Ēģiptes kūrortpilsētā Hurgadā uzbrucējs ar nazi nogalināja divas Vācijas tūristes, bet vēl četri ārvalstu tūristi uzbrukumā tika ievainoti.

Braukt vai nebraukt uz Ēģipti?

Šis lēmums katram jāpieņem pašam. Tomēr tiem, kas to plāno darīt, medijs "The Independent" apkopojis ieteikumus, ko darīt un ko nedarīt ceļojumā uz Ēģipti.

Tā kā Ēģipte ir musulmaņu valsts, nav ieteicams valkāt pārāk atklātu apģērbu - īpaši lauku apvidos, mošejās, tirgus laukumos un Ramadāna laikā. Tāpat nav ieteicamas publiskas jūtu izpausmes, piemēram, skūpstīšanās, lai gan tūristu kūrortos pret to parasti ir iecietīga attieksme.

Atrodoties Ēģiptē vajadzētu izvairīties no publiskas valsts un politisko aprindu kritizēšanas, jo tas var piesaistīt varasiestāžu uzmanību un pat beigties ar sodu.

Narkotiku glabāšana, lietošana un kontrabanda Ēģiptē tiek bargi sodīta - ar ilgiem cietumsodiem vai atsevišķos gadījumos pat nāvessodu, tāpēc apreibinošajām vielām nevajadzētu pat tuvoties. Alkoholu drīkst lietot tikai restorānos un bāros ar alkohola pārdošanas licenci; dzeršana uz ielas var beigties ar arestu.

Ēģiptē stingri aizliegts fotografēt militāro struktūru tuvumā, tai skaitā Suecas kanāla apkaimē. Taču ar negatīvu reakciju var nākties sastapties arī tiem tūristiem, kas fotografē valsts iestāžu ēkas un infrastruktūras objektus. Lielbritānijas pilsoņi iekūlušies ķezā par elektrostaciju, dzelzceļa staciju un tiltu iemūžināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu