NKMP virzīs Kalnciema ielas graustam blakus esošās ēkas iekļaušanu kultūras pieminekļu sarakstā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Turpinās Kalnciema ielas grausta nojaukšana
Turpinās Kalnciema ielas grausta nojaukšana Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) turpinās skatīt jautājumu par Rīgā, Raņķa dambī 14, esošā nama iekļaušanu valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā, šodien Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā sacīja pārvaldes eksperts Jānis Asaris.

Raņķa dambja nams ir daļa no ēku kompleksa, kas veidojas kopā ar pērn novembrī izdegušo Kalnciema ielas ēku. Pirms ugunsgrēka NKMP jau bija sākusi procesu par ēku kompleksa iekļaušanu pieminekļu sarakstā, taču pēc ugunsgrēka šis jautājums tika apturēts.

"Ņemot vērā visu notiekošo, mēs tomēr pieņēmām lēmumu virzīt uz Kultūras ministriju jautājumu par Raņķa dambja pusē esošās ēkas iekļaušanu pieminekļu sarakstā," sacīja Asaris. Viņš atzina, ka no nama īpašniekiem par šo ieceri esot saņemti iebildumi. Proti, īpašnieki paužot, ka pēc ugunsgrēka arī Raņķa dambja ēkas tehniskais stāvoklis esot ievērojami pasliktinājies, tādēļ, viņuprāt, šis lēmums būtu jāpārskata. Pēc Asara teiktā, pārvalde ar īpašniekiem cer tuvākajā laikā šo jautājumu pārrunāt un pārliecināt viņus par pretējo.

NKMP ieskatā visa ēku kompleksa fasāde būtu jāatjauno tās iepriekšējā izskatā un, tā kā īpašnieki esot veikuši visus nepieciešamos uzmērījumus, tas esot izdarāms.

Komiteja šodien kopumā lēma par nama sakārtošanas grafiku, un lielākās diskusijas deputātu vidū raisīja deputātes Ievas Holmas (VL-TB/LNNK) priekšlikums lēmumprojektā par nama atjaunošanu iekļaut nosacījumu, ka īpašniekiem ēkas fasāde, tostarp arī nojauktā Kalnciema ielas fasāde, ir jāatjauno tās vēsturiskajā izskatā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta būvnieki un juristi norādīja, ka šādu prasību dome nav tiesīga iekļaut administratīvajā aktā un tas var draudēt ar tiesvedību. Komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) rosināja Holmas priekšlikumu iekļaut atsevišķā lēmumā, kurā tiks atrunāti ēkas projektēšanas nosacījumi, taču opozīcija ar šādu risinājumu nebija mierā. Vienlaikus deputāti vairākkārt uzsvēra, ka viņiem svarīgi ir saglabāt tieši nama fasādi, taču tā iekšējo izkārtojumu īpašnieki var modernizēt un izbūvēt, kā vien vēlas.

Klātesošie SIA "Novira Capital" pārstāvji nevarēja konkrēti pateikt, kā tieši ēka tiks atjaunota nākotnē. "Mēs gribējām to rekonstruēt iepriekšējā izskatā, taču tas bija pirms ugunsgrēka. Šobrīd mēs kopā ar arhitektiem plānojam, ko īsti tur varam darīt. Nenoliedzami visus atjaunošanas darbus saskaņosim ar pašvaldību. Ne ar kādu pašdarbību mēs nodarboties neplānojam," sacīja pārstāvji.

Pēc ilgām apspriedēm un pārtraukuma Burovs piedāvāja Holmas priekšlikumu lēmumprojektā tomēr iekļaut, taču citā redakcijā. Jaunais priekšlikums paredz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā noslēgt nama atjaunošanas būvprojekta izstrādes līgumu, kas paredz būves ielas fasāžu atjaunošanu iepriekšējā izskatā, atbilstoši veiktajiem uzmērījumiem.

Kā ziņots, Īpašuma departamenta sagatavotais lēmumprojekts Kalnciema ielā 2B esošo graustu pilnībā atjaunot paredz divu, bet ne vēlāk kā četru gadu laikā, liecina Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas darba kārtībai pievienotie dokumenti.

Sagatavotais lēmumprojekts paredz īpašniekiem viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas izstrādāt un saskaņot nepieciešamo dokumentāciju būves konservācijas darbu veikšanai un četru mēnešu laikā tos arī īstenot.

Tāpat lēmumprojekts paredz ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas noslēgt līgumu par ēkas pārbūves vai atjaunošanas būvprojekta izstrādi, sešu mēnešu laikā to minimālā sastāvā saskaņot Rīgas pilsētas būvvaldē un 14 mēnešu laikā sākt būvatļaujā norādīto projektēšanas nosacījumu izpildi. Tāpat 18, bet ne vēlāk kā 24 mēnešu laikā, pilnībā jāizprojektē un jāsāk nama atjaunošana.

2018.gadā, naktī uz 25.novembri, ēkā Kalnciema ielā 2B izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšana turpinājās vairākas dienas. Ēka jau daudzus gadus netiek apsaimniekota un ir atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi.

Kalnciema ielā esošā jūgendstila ēka ir celta 1914.gadā. Ēkas īpašnieki kopš šā gada janvāra ir igauņu uzņēmums "Novira Capital", kas ir īpašnieki arī Raņķa dambī 14 esošajai ēkai.

Pirms tam ēkas īpašnieks caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu bija igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Lai novērstu izdegušā nama bīstamību apkārtējai videi, līdz šim īpašnieku pieaicinātie būvnieki, sadarbojoties ar pašvaldības institūcijām, Kalnciema ielas nama daļu demontējuši līdz 1. stāva līmenim, bet fasāde uz Raņķa dambja pusi palikusi neskarta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu