Benksijs Rīgā nedzīvo! (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Grafiti ir ielu māksla! Ja ir... Diemžēl visbiežāk tas, ko redzam uz namu fasādēm, ir huligānisms, kas jāvērtē policijai, ne mākslas ekspertiem.  Pretēji pastāvošajam uzskatam, ka mājas bojā hormonu plosīti pusaudži, tādējādi “iezīmējot” teritoriju, Rīgas pašvaldības policijas statistika liecina, ka no 38 administratīvā pārkāpuma protokoliem, kas 2018. gadā izrakstīti par vandalismu, tikai septiņos gadījumos pie vainas bija nepilngadīgie.

Lai gan ir sajūta, ka urbānajos džungļos katram mūsu solim seko novērošanas kameras, tātad tām vajadzētu fiksēt arī ēku apķēpātājus, ko pēc tam policija varētu identificēt, realitātē izrādās, ka nofilmēt vandaļus izdodas reti. Grafiti “meistari” paši atzīst, ka pilsēta ir “kaujas lauks”, kurā viņi darbojas naktī, ļoti ātri un rēķinoties ar iespēju tikt notvertiem.

Sagatavošanās “nakts uzlidojumam” ir ilgāka un nopietnāka par pašu šedevra vai huligāniskā ķēpājuma aktu. 

Foto: Ojārs Jansons

Perfekti izpildīts grafiti ar filozofisku jēgu ielu vaibstus padara individuālus. Tāds ir miljonu vērts! Tiešā un pārnestā nozīmē. Piemēram, pasaulslavenā  noslēpumainā grafiti mākslinieka Benksija, par kura identitāti vēl strīdas, apzīmētas sienas gabals izsolē tiek pārdots par astronomisku summu.

Benksija sekotāji ir teju katrā lielpilsētā, un arī Rīga nav izņēmums.

Piemēram, Miera ielas rajonā vairāku ēku sienas rotā stilīgi, domāt mudinoši zīmējumi. Tikmēr netālajā Brīvības ielā jūgendstila nami, noķēpāti ar bezjēdzīgiem krāsas pleķiem un rupjībām, izskatās briesmīgi.

Foto: Kaspars Ozols TVNET

Par sienu un citu infrastruktūras objektu apzīmēšanu ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citiem ķēpājumiem ir iespējama gan kriminālatbildība, gan administratīvā atbildība. Par Rīgas domes saistošo noteikumu pārkāpumu paredzēta administratīvā atbildība līdz 142 eiro.

Tomēr ar to viss nebeidzas - ēkas īpašnieks civiltiesiskā kārtā var pieprasīt no pārkāpēja atlīdzināt zaudējumus.

Pērn Rīgas pašvaldības policija par ēku apķēpāšanu izrakstījusi 38 administratīvā pārkāpuma protokolus. Katrā no gadījumiem Rīgas pašvaldības policija par notikušo informē ēkas īpašnieku.

“Nodarījuma smagums, veids un, galvenais, tas vai ēkas īpašnieks nolēmis vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, izšķir arī to, vai pārkāpējs tiks saukts pie kriminālatbildības. Krimināllikums paredz, ka par svešas mantas tīšu bojāšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu,” skaidro Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Zemene.

Kā piemēru viņa min atgadījumu šā gada 5.janvārī, kad Rīgas pašvaldības policija saņēma informāciju no garāmgājēja. Neilgi pēc pusnakts ziņotājs bija pamanījis divus jauniešus, kuri Brasas apkaimē apzīmēja daudzdzīvokļu namu. Uz notikuma vietu tika nosūtīti tuvākās autopatruļas darbinieki, kuri jauniešus pēc sniegtā apraksta atpazina un apturēja. Pie viņiem tika atrasti vairāki krāsu flakoni, kā arī zaļganbrūns augu izcelsmes maisījums.

Sākumā abi jaunieši noliedza, ka būtu apķēpājuši ēkas, tomēr drīz vien atzinās, ka nakts aizsegā apskādējuši vismaz sešus daudzdzīvokļu namus.

Aizturētie 17 un 19 gadus vecie jaunieši tika nogādāti Valsts policijā ne tikai par svešas mantas tīšu bojāšanu, bet arī narkotiku lietošanu.

Foto: Ojārs Jansons

Savukārt citā gadījumā Rīgas pašvaldības policijas pilsētas videonovērošanas centra darbinieki caur kameras aci Gogoļa tunelī pamanīja divus vīriešus.

Viens no viņiem, ejot cauri tunelim, izvilka no mugursomas krāsas flakonu un aizpūta videonovērošanas kameras. Mirkli vēlāk vīrietis ķērās pie tuneļa sienas apķēpāšanas.

Uz notikuma vietu tika nosūtītas Rīgas pašvaldības policijas tuvākās autopatruļas. Pēc neilga laika abi vīrieši tika apturēti pie tirdzniecības centra “Origo”. Viens no viņiem sāka konfliktu ar likumsargiem un apgalvoja, ka neko par minēto situāciju nezinot, tomēr, apskatot pilsētas videonovērošanas centra ierakstus, atklājās, ka tieši lielākais pretenziju cēlājs arī apķēpājis kameras un sienu. Arī šajā gadījumā 25 un 28 gadus vecie pārkāpēji nogādāti Valsts policijā kriminālprocesa sākšanai.

Lāsma Zemene stāsta, ka 2018.gada 21.marta vakarā kāda sieviete, skrienot krosu, ievērojusi divus pusaudžus, kuri ar flomāsteriem apzīmēja ceļa malā novietotu smilšu kasti. Sākumā sieviete bērniem aizrādīja, taču viņi atbildēja ar rupjiem, cieņu aizskarošiem vārdiem. Sieviete nolēma izsaukt policiju. Policistiem jaunieši izdarītajā atzinās un skaidroja, ka ir gatavi uzrakstus notīrīt.

Pusaudži ar tīrīšanas līdzekli un sūkli viens pēc otra mazgāja un berza nost uzrakstus.

Tikmēr policisti sazinājās ar viņu vecākiem, kuri ieradās notikuma vietā pakaļ savām atvasēm. Ņemot vērā, ka jauniešiem izdevās smilšu kasti notīrīt pašu spēkiem, viņi tika cauri sveikā.

Foto: Edijs Pālens/LETA

“Lielākoties ēku apķēpātājus izdodas pieķert, tikai pateicoties iedzīvotāju atsaucībai un operatīvai ziņošanai. Visbiežāk ēku apķēpāšana tiek veikta diennakts tumšajā laikā, kad uz ielām un pagalmos cilvēku ir maz,” stāsta pašvaldības policijas pārstāve. Šādi pārkāpumi tiek veikti vien dažās sekundēs.

Tas notiek tā: pārkāpējs ar krāsas flakonu iet pa ielu, uz mirkli apstājas, “parakstās” un dodas tālāk.

TVNET rīcībā ir videomateriāls, kurā redzams, kā nakts aizsegā Marijas ielas pagalmā sienu noķēpā trīs cilvēki. Nofotografējas pie sienas, ko “iezīmējuši”, un dodas prom. Viss notiek ātri. Jauno cilvēku uzvedība neliecina par steigu un bailēm tikt pieķertiem.

Lāsma Zemene saka, ka nereti pie kārtības sargiem vēršas daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, kuriem izdevies ar domofonu vai nama videonovērošanas kameru piefiksēt pārkāpumu. Šādā gadījumā ir iespējams pārkāpēju identificēt un saukt pie atbildības.

No namiem, uz kuriem ir informatīvās zīmes, kas vēsta, ka namā tiek veikta videonovērošana, pārkāpēji parasti turas pa gabalu.

GALERIJA: Grafiti Miera ielas rajonā 

GALERIJA: Vandalisms Rīgas ielās

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu