No Saūda Arābijas aizbēgusī jauniete: Man nebija, ko zaudēt (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

18 gadus vecā Rahafa Mohammeda al-Kununa šomēnes aizbēga no Saūda Arābijā dzīvojošās ģimenes un pieteicās patvērumam Kanādā. Rahafa žurnālistiem atklāj, ka riskantā rīcība esot bijusi "tā vērta", lai viņa beidzot varētu dzīvot neatkarīgi, vēsta raidorganizācija BBC.

Rahafas bēgšana sākās Kuveitā, kur viņa ar ģimeni bija devusies ceļojumā. Atšķirībā no Saūda Arābijas Kuveitā sievietes var ceļot bez vīriešu dzimuma aizbildņa atļaujas. Rahafa aizlidoja uz Taizemes galvaspilsētu Bangkoku, kur iebarikādējās viesnīcas istabā un pieprasīja patvērumu kādā demokrātiskā valstī. Viņas gaitas tika publicētas sociālajos tīklos.

Rahafa pauda pārliecību, ka atgriešanās gadījumā ģimene viņu nogalinātu. "Tas bija tā vērts," jauniete stāsta Kanādas laikrakstam "Toronto Star". "Man nebija, ko zaudēt."

"Pret mums izturas kā pret priekšmetiem, kā pret verdzenēm. Es gribēju izstāstīt par sevi un to, kas notiek ar sievietēm Saūda Arābijā."

Rahafa cer, ka viņas bēgšana, kas beidzās laimīgi, iedvesmos citas saūdarābu sievietes būt "drosmīgām un brīvām". Saūda Arābijā sievietēm noteikti daudzi un dažādi ierobežojumi, kas neļauj pašām lemt par savu dzīvi. Sievietēm Saūda Arābijā nepieciešama vīriešu dzimuma aizbildņa - parasti tēva vai vīra - atļauja, lai strādātu, ceļotu un precētos. 

Foto: AFP/SCANPIX

"Es domāju, ka palielināsies no Saūda Arābijas valdības un represijām bēgošo sieviešu skaits, īpaši tāpēc, ka nav nekādas sistēmas, kā viņus apturēt," sacīja jaunā sieviete. "Es ceru, ka mans stāsts ierosinās pārmaiņas likumdošanā, īpaši tāpēc, ka tā tagad nonākusi visas pasaules apspriešanā."

Rahafa atklāj, ka Bangkokas viesnīcas istabā esot uzrakstījusi atvadu vēstuli, jo gaidījusi kuru katru brīdi parādāmies Saūda Arābijas pārstāvjus, kas viņu mēģinās nolaupīt. "Es nolēmu, ka beigšu savu dzīvi, pirms mani piespiedīs atgriezties Saūda Arābijā," viņa atzīst.

Rahafa sākotnēji bija plānojusi doties uz Austrāliju. Taču pēc nosēšanās Taizemē viņu uzmeklēja kāds Saūda Arābijas diplomāts un atņēma pasi. Pēcāk jauniete tikās ar ANO bēgļu organizāciju UNHCR un pieteicās patvērumam Kanādā - valstī, kura pēdējos gados ieņēmusi stingru pozīciju pret Saūda Arābiju cilvēktiesību pārkāpumu dēļ.

Jaunā sieviete vairs neizmanto uzvārdu al-Kununa, jo ģimene no viņas atteikusies. 

Tagad Rahafa atrodas Kanādā. "Es nebiju domājusi, ka pastāv pat 1% iespēja, ka man tas izdosies," atzīst Rahafa. "Es Kanādā jūtos ļoti droši, jo tā ir valsts, kas ciena cilvēktiesības."

"Es jūtos kā no jauna piedzimusi, sajūtot visu to cilvēku mīlestību, kuri gaidīja manu ierašanos," piebilda jauniete.

Kādu dzīvi Rahafa iecerējusi dzīvot Kanādā? "Es pamēģināšu to, ko neesmu izmēģinājusi. Es mācīšos to, ko līdz šim neesmu mācījusies. Es izzināšu dzīvi... Dabūšu darbu un dzīvošu normālu dzīvi," intervijā raidorganizācijai CBC stāsta Rahafa.

Rahafas tēvs ir gubernators Saūda Arābijā. Kad medijos parādījās ziņas par Rahafas veiksmīgo pieteikšanos patvērumam Kanādā, viņas ģimene paziņoja, ka atsakās no jebkādas saistības ar sievieti, un raksturoja viņu kā "garīgi nestabilu".

Tikmēr Saūda Arābijas valdības kontrolētā Nacionālā cilvēktiesību biedrība apsūdzēja vairākas ārvalstis "Saūda Arābijas sieviešu dzimuma likumpārkāpēju musināšanā uz dumpošanos pret savas ģimenes vērtībām un mēģinājumos izvilināt viņas no valsts, aizbildinoties ar patvēruma nodrošināšanu".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu