Pētnieki: ja naktī gulēsi mazāk par 6 stundām, cietīs tava sirds

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Miegs
Miegs Foto: depositphotos.com

Sešas stundas – jaunā pētījumā noskaidrots, ka tas ir minimālais miega daudzums katru nakti, kas nepieciešams, lai cilvēks saglabātu labu veselību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the American College of Cardiology”, atklāts, ka hronisks miega trūkums un slikta miega kvalitāte rosina tauku plāksnīšu uzkrāšanos artērijās jeb aterosklerozi, kas var novest pie sirdslēkmes un insulta.

Ir daudz veidu, kā cīnīties pret sirds slimībām, piemēram, dažādi medikamenti, fiziskas aktivitātes un diēta, tomēr šajā pētījumā noskaidrots, ka liela loma ir arī miegam.

Jaunajā pētījumā zinātnieku komanda izmantoja koronāro ultraskaņu un kompjūtertomogrāfiju, lai izpētītu teju 4000 Spānijas pieaugušo iedzīvotāju artēriju stāvokli. Neviens no dalībniekiem pētījuma sākumā nesirga ar kādu sirdskaiti.

Lai arī pētījumā netika pierādīta cēloņsakarība, izrādījās, ka tie dalībnieki, kuri katru nakti gulēja mazāk nekā sešas stundas, ar aterosklerozi sasirga par 27% biežāk nekā tie, kuri gulēja vairāk.

Arī pārāk liels miega daudzums nav labs sirds veselībai, jo pētījumā noskaidrots, ka tās sievietes, kuras gulēja vairāk par astoņām stundām, bija lielāka aterosklerozes riska priekšā nekā citi.

Savukārt tie dalībnieki, kuri cieta no sliktas miega kvalitātes un bieži modās naktīs vai bieži nespēja aizmigt, bija 34% lielāka aterosklerozes riska priekšā nekā tie, kuriem bija pienācīgs un kvalitatīvs naktsmiers.

“Šis ir pirmais pētījums, kas parāda, ka miegā pavadītais laiks ir saistīts ar aterosklerozi dažādās ķermeņa vietās un ne tikai sirdī,” komentēja pētījuma autors Hosē Ordovass.

Cilvēki, kuri cieš no bezmiega, arī patērē lielāku daudzumu kofeīna un alkohola, kas arī negatīvi ietekmē veselību.

“Daudzi domā, ka alkohols ir labs līdzeklis, lai aizmigtu, tomēr tas nav pareizi. Lietojot alkoholu, cilvēks var pamosties pēc īsiem miega periodiem un piedzīvot atkārtotas aizmigšanas grūtības. Ja arī tas izdodas, tad miega kvalitāte, visticamāk, būs slikta,” piebilda Ordovass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu