Igaunija nepārņems izmeklēšanu Osinovska uzņēmuma "Skinest Rail" lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Igaunijas Valsts prokuratūra (ģenerālprokuratūra) nolēmusi nepārņemt no Latvijas izmeklēšanu lietā pret uzņēmēja Oļega Osinovska kompāniju "Skinest Rail", kas pirms gada tika izdalīta no bijušā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanas krimināllietas, lai to izskatītu Igaunijā.

"Skinest Rail" lietas materiāli nodoti atpakaļ Latvijas Ģenerālprokuratūrai.

Jau ziņots, ka pērn janvārī Limbažu rajona tiesa apmierināja "Skinest Rail" prasību izdalīt no Magoņa krimināllietas atsevišķu tiesas procesu pret šo uzņēmumu, lai to nodotu izskatīšanai Igaunijas tiesā, bet vienlaikus noraidīja lūgumu izdalīt un nodot izskatīšanai Igaunijā paša Osinovska lietu.

Kā ziņu aģentūrai BNS tagad skaidrojusi Igaunijas Valsts prokuratūras padomniece Oļa Kivistika, Igaunijas kriminālkodekss neparedz iespēju atsevišķi izskatīt lietu tikai attiecībā uz juridisko personu.

"Ņemot vērā, ka apsūdzību, kas izvirzīta ar uzņēmumu "Skinest Rail" saistītajai fiziskajai personai Osinovskim, joprojām izskata Latvijas Republikas tiesa, Igaunijas Republikai nav iespējas veikt kriminālizmeklēšanu attiecībā pret "Skinest Rail"," viņa norādījusi.

Igaunijas Ģenerālprokuratūras vērtējumā šīs lietas izmeklēšanas pārņemšana neveicinātu patiesības noskaidrošanu un faktiski nozīmētu tikai paralēlu izmeklēšanu Latvijā un Igaunijā.

Pērn janvārī "Skinest Rail" pārstāvis tiesā lūgumu par lietas izdalīšanu pamatoja ar Latvijas Kriminālprocesa likumu, kurā noteikts, ka ārvalstīs reģistrētas juridiskas personas nevar tikt tiesātas Latvijas tiesā, bet jātiesā to reģistrācijas valstīs. Viņš arī uzsvēra, ka uzņēmumam lietas izskatīšanas laikā būs vajadzīgi vismaz 12 liecinieki, kas ir Igaunijas pilsoņi, turklāt uzņēmumam būs nepieciešams veikt auditu, ko varot izdarīt tikai Igaunijā.

Osinovska aizstāve Jeļena Kvjatkovska Limbažu rajona tiesai tobrīd lūdza ļaut Osinovskim piedalīties turpmākajās tiesas sēdēs, izmantojot videokonferenci. Tiesa šo prasību apmierināja daļēji, norādot, ka būs gadījumi, kad Osinovskim būs jāierodas uz tiesas sēdēm, taču pārējās reizēs varēs izmantot videokonferenci.

2015.gada vasarā Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļošanas noziegumiem aizturēja toreizējo LDz valdes priekšsēdētāju Magoni.

Aizdomās par kukuļa došanu tika turēts Osinovskis. 2016.gada jūlijā Ģenerālprokuratūra pret Magoni sāka kriminālvajāšanu par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu, savukārt par šā kukuļa došanu tika sākta kriminālvajāšana pret Osinovski.

Osinovska advokāts Saulvedis Vārpiņš iepriekš skaidrojis, ka Osinovskis vainu viņam inkriminētajā korupcijas noziegumā neatzīst. Uzņēmējs gan nenoliedz, ka devis naudu Magonim, taču tam esot bijis pavisam cits mērķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu