Aknas otrreizējai lietošanai jeb orgānu ziedošana pēc nāves

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dārzu un parku ansamblis "Lielie kapi" teritorija.
Dārzu un parku ansamblis "Lielie kapi" teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Orgānu donoru skaitam sarūkot, cilvēki visā pasaulē, tostarp Latvijā, tiek aicināti  piekrist nāves gadījumā savus orgānus ziedot, lai glābtu citas dzīvības, vēstī Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

"Mēs visi esam potenciālie donori," tā norāda Transplantācijas centra vadītājs Jānis Jušinskis, "bet, ja cilvēks pirms nāves nav vēlmi orgānus ziedot atzīmējis [Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMPL)], tad vienīgais veids, kā noskaidrot aizgājēja viedokli, ir vēršoties pie ģimenēm. Mēdz būt situācijas, ka laika dēļ mēs šo viedokli nepaspējam noskaidrot."

Aptuveni 40% gadījumu tuvinieki nepiekrīt ziedot aizgājēja orgānus, īsti pat nezinot mirušā gribu. 

"Orgānu ziedošana ir labdarības akts, dodot iespēju būt veseliem citiem," saka reanimatologs Jurijs Bormotovs.

Kā izrādās, orgānus var brīvprātīgi ziedot arī dzīves laikā. Tā, piemēram, nesen kāds vīrietis Latvijā labprātīgi ziedojis savu nieri, turklāt nezinot, kurš būs tās saņēmējs. 

Jāuzsver, ka cilvēks, kurš izvēlējies ziedot savus orgānus, nekādu materiālu atlīdzību par to nesaņem.

Iesniegumu par orgānu izmantošanu pēc nāves var iesniegt klātienē vai pa pastu PMLP teritoriālajās nodaļās, pa pastu Iedzīvotāju reģistra departamentā – Rīgā, Čiekurkalna 1. līnija 1, k-3, vai elektroniski portālā www.latvija.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu