Šmits topošajai valdībai pārmet vēlmi no amata atbrīvot KNAB vadītāju (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Viens no iemesliem atsaukt savu kandidatūru ekonomikas ministra amatam bijusi topošās valdības vienošanās no amata atbrīvot Korupcijas un novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jēkabu Straumi, apgalvoja nu jau bijušais ministra amata kandidāts Didzis Šmits ("KPV LV").

Saeimas deputātam nav pieņemamas vienošanās, kas tiek pieņemtas ārpus valdības deklarācijas oficiālajām sarunām, "zem galda". "Deklarācija ir domāta tikai tautai un nozarēm, lai lasa un priecājas," pauda Šmits.

Deputāts uzskata, ka pēdējā laikā KNAB ir panācis būtisku korupcijas apkarošanas uzlabojumu, minot kriminālprocesu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem, taču jaunā valdība grasoties no amata atbrīvot Straumi, kas esot Jaunās konservatīvās partijas deputātu mērķis.

"Šī ir [kriminālprocesos figurējošā uzņēmēja] Māra Martinsona glābšanas valdība. Es šādā valdībā strādāt nevēlos un to arī neatbalstīšu," klāstīja Šmits.

Tāpat politiķim nav pieņemamas arī vienošanās par "ABLV Bank" likvidācijas procesu un nākamo Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju, kas arī tiekot apspriestas ārpus formālām sarunām.

Kā ziņots, Šmits atsaucis savu kandidatūru ekonomikas ministra amatam. Politiķis par savu lēmumu paziņoja televīzijas kanāla "Rīga TV24" raidījuma tiešraidē. Viņš norādīja, ka šajā valdībā nestrādās un par to kā deputāts arī nebalsos.

Pamatojot savu lēmumu, Šmits apgalvoja, ka trešdien viņam bijusi individuāla saruna ar premjera amata kandidātu Kariņu, kurā viņam esot pateikts, ja "es nemainīšu savus uzskatus par obligātā iepirkuma komponenti - tieši par šo tiesisko statusu desmitgades periodā -, tad es neesmu vēlams ministrs viņa valdībā". "Tas bija pateikts ļoti skaidri," apgalvoja "KPV LV" biedrs.

Premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) pateicies Šmitam par ieguldīto darbu un norādījis, ka aicinās "KPV LV" izvirzīt jaunu kandidātu uz ekonomikas ministra amatu.

'

Šis ir jau otrais kandidatūras atsaukums starp "KPV LV" izvirzītajiem ministru amatu pretendentiem. Iepriekš savu kandidatūru uz labklājības ministres amatu atsauca Saeimas deputāte Ieva Krapāne (KPV LV). Partijas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs skaidroja, ka viņa to darījusi "veselības stāvokļa" dēļ. Politiķis norādīja, ka līdz šim jau nav bijis noslēpums, ka Krapāne ir bērniņa gaidībās, savukārt viņas veselības stāvoklis ir privāts jautājums, ko Zakatistovs atturējās komentēt.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa piektdien paziņoja, ka nolēmusi neatbalstīt topošo Kariņa valdību, ja tās deklarācijā netiks iekļauts punkts par OIK sistēmas atcelšanu. Šādu paziņojumu politiķe publicējusi "Facebook" kontā.

Līdzīgu ierakstu publicēja arī "KPV LV" deputāte Katrina Sprūde, savukārt parlamentārietis Aldis Gobzems dalījās ar abiem ierakstiem, piebilstot, ka "turpinājums sekos".

Pēc Šmita lēmuma atsaukt savu kandidatūru Liepiņa paziņoja, ka neatbalstīs šo valdību.

Tikmēr Zakatistovs žurnālistiem sacīja, ka Liepiņas un Sprūdes paustais ir viņu personīgais viedoklis, savukārt frakcija par nostāju attiecībā uz Kariņa veidojamo valdību lems pirmdien.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu