Mēnesis kopš ASV valdības darba apturēšanas: „Gaismu tuneļa galā pagaidām vēl neredz” (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tieši mēnesi, kopš ASV ir apturēts valdības un valsts iestāžu darbs, gan ASV prezidents Donalds Tramps, gan parlamenta spīkere Nensija Pelosi paziņojuši, ka jau šonedēļ valdība varētu atsākt savu darbu. Tomēr šīs ziņas nav tik iepriecinošas, ņemot vērā, ka abiem politiķiem ir ļoti atšķirīgs skatījums uz nākotni. Tikmēr daļēji slēgtās valsts iestādes turpina ietekmēt arvien vairāk cilvēku ikdienu, vēsta CNN.

Pagājušās nedēļas nogalē Tramps ievadīja jaunu fāzi viņa konfliktā ar demokrātu partijas kongresmeņiem. Viņš paziņoja, ka ir gatavs piedāvāt aizsardzību vairākiem imigrantiem, tā vietā saņemot ilgi kāroto 5,7 miljardu dolāru vērto finansējumu robežmūra celtniecībai.

Kā norāda republikāņu partijas pārstāvji,

šādi Tramps sper soli pretim demokrātu prasībām, un tas ir labs progress, lai izbeigtu jau mēnesi ilgstošo valdības „šatdaunu”, kas ļautu atsākt valdības un valsts iestāžu normālu darbu.

„Tas ir labs kompromiss, kas jāatbalsta abām partijām,” sacīja Tramps. Tomēr plāns, kuru Tramps apsprieda kopā ar saviem partijas biedriem, diez vai gūs demokrātu atbalstu. Demokrāti uzstāj, ka valdībai ir jāturpina sarunas par imigrācijas jautājumiem arī pēc darba atsākšanas.

Šāds piedāvājums diez vai uzrunā arī 800 000 valsts iestāžu darbiniekus, kuriem jau mēnesi netiek izmaksātas algas. Tiek pieļauts, ka ar šādu gājienu Tramps atbildību par valdības darba atsākšanu uzliek uz demokrātu partijas pleciem, kuriem nu ir jālemj, vai pieņemt prezidenta piedāvājumu.

Tomēr Tramps savu pieeju nevēlas mainīt – viņš uzstāj, lai valsts budžetā tiktu iedalīti 5,7 miljardi dolāru no nodokļu maksātāju naudas, lai uz robežas ar Meksiku varētu uzbūvēt mūri. Priekšvēlēšanu laikā Tramps sacīja, ka par šo mūri maksāšot Meksika.

Tomēr Tramps cenšas izdarīt spiedienu uz redzamākajiem demokrātu politiķiem – viņš sociālajā tīklā „Twitter” veica visai aizvainojošu ierakstu, kas veltīts parlamenta spīkerei – demokrātei Pelosi.

„Viņa ir uzvedusies tik neracionāli, un ir pieslējusies kreisajiem, ka Pelosi jau var dēvēt par radikālo demokrāti. Kreisie demokrātu partijā ir tik tālu apstulbinājuši Pelosi, ka viņa ir zaudējusi kontroli. Starp citu – satīriet ielas Sanfrancisko, tās ir pretīgas!”

Uz to Pelosi atbildēja, ka „800 000 amerikāņu dzīvo bez ienākumiem. Atsāksim valdības darbu, lai strādnieki saņem savas algas un tad mēs varam diskutēt, kā aizsargāt robežu!”

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka

sabiedrība valdības un valsts iestāžu darba apturēšanā vaino Trampu, nevis demokrātu partiju.

Demokrāti norāda, ka Trampa plāns uzbūvēt robežsienu tiek izvirzīts kā galvenā valsts prioritāte, uz ko Tramps nevēlas izrādīt pat mazāko piekāpšanos.

„Mēs, demokrāti, viennozīmīgi rūpējamies par robežas un nacionālo drošību. Taču viena siena situāciju automātiski neuzlabos,”

sacīja demokrātu partijas senatore un kandidāte nākamā gada prezidenta vēlēšanās Kirstena Gilibrenda.

Demokrāti uzsver, ka viņi vēlas, lai tiktu atsākts normāls valdības un valsts iestāžu darbs, pirms tiek uzsāktas diskusijas par imigrāciju. Partija norāda, ka Tramps vairāk par visu vēlas pierādīt saviem vēlētājiem, ka pilda savus solījumus, pat ja tie būtiski atšķiras no viņa sākotnējās idejas.

Tieši atšķirīgo uzskatu un nostāju dēļ abu partiju senatori uzskata, ka „gaismu tuneļa galā pagaidām vēl neredz”, jo nedz viena, nedz otra puse negrasās izrādīt piekāpšanos.

Tajā pašā laikā no viedokļu apmaiņas mēneša garumā cieš iedzīvotāji, jo ir ievērojami traucēts valsts iestāžu darbs.

Tā, piemēram, skolas paudušas satraukumu, ka jau šonedēļ var rasties problēmas ar ēdiena piegādi mācību iestādēm. Atsevišķas skolas jau paziņojušas, ka skolēniem tiks samazinātas ēdienu porcijas, no ēdienkartēm izņemot sulas, kā arī samazinot augļu un dārzeņu daudzumu.

Tikmēr Baltā nama pārstāvji aprēķinājuši, ka valsts ekonomiskās izaugsmes rādītāji ilgstošās valdības darba apturēšanas dēļ zaudēs vismaz 0,13% no iekšzemes kopprodukta. Kopumā zaudējumu apmērs, kas radies no valdības darba apturēšanas, varētu būt pat divas reizes lielāks, nekā Baltais nams sākotnēji bija aplēsis.

Tikmēr vairākās ASV pilsētās turpinās valsts iestāžu darbinieku protesti – tūkstošiem cilvēku pieprasa politiķiem piekāpties un padomāt par iedzīvotājiem, kuriem piespiedu kārtā ir jādzīvo badā. Viņi pauž cerību, ka jau drīzumā varēs atgriezties savās darba vietās un atsākt darbu, par ko tiks saņemta samaksa.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu