Latviju pārņem A tipa gripas vilnis: ​temperatūra var sasniegt pat 41 grādu (1)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktore / žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Slimnieks. Ilustratīvs attēls
Slimnieks. Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

15. janvārī valstī tika izsludināta gripas epidēmija, un slimība šosezon jau prasījusi divu cilvēku dzīvības, vēstī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Eksperti atzīst, ka šajā ziemā gripai raksturīga neparasti augsta temperatūra, kas var sasniegt pat 41 grādu, turklāt šo temperatūru nevar “nosist” ar parastajiem prettemperatūras līdzekļiem.

Saskaņā ar SPKC datiem 2019. gada otrajā nedēļā gripas intensitāte Latvijā palielinājās. Gripas gadījumi tika reģistrēti septiņās no 10 monitoringā iekļautajām teritorijām un vienā no tām – Valmierā –  reģistrēti 163,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir īpaši augsts rādītājs.

Tāpat pēdējo trīs nedēļu laikā palielinājies stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija jeb plaušu karsonis. Šogad pārsvarā dominē A tipa gripa ar H1N1 apakštipu jeb tā sauktā cūku gripa.

Pirmās gripas pazīmes pēc inficēšanās parādās divu līdz trīs dienu laikā, taču reizēm var paiet pat nedēļa līdz pacients sāk izjust gripas vīrusu klātbūtni organismā. Gripai raksturīgs straujš sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', aizlikts deguns bez iesnām un sauss un rejošs klepus.

Gripas infekcijas avots ir slimais cilvēks, kuram klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc  nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat 6 metru attālumā. Cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, SPKC iesaka veikt dažādas profilaktiskas darbības: bieži un rūpīgi mazgāt rokas, vēdināt telpas, kā arī izvairīties no kopīgu trauku lietošanas. Tāpat centrs iesaka, atgriežoties mājās no ikdienas gaitām, izskalot kaklu un degunu (kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdeni), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

SPKC arī mudina vecākus mācīt bērnus mazgāt rokas vairākas reizes dienā un uzsver, ka bērni parasti izdala gripas vīrusu ilgāk nekā pieaugušie. Jāņem vērā, ka gripas vīruss, nokļūstot elpceļu orgānos, ļoti strauji vairojas: 8 stundu laikā no vienas gripas vīrusa daļiņas savairojās ap 100, bet 24 stundu laikā jau vairāk nekā 1000 jaunu vīrusu daļiņu.

Tomēr,  ja gripas simptomi parādās, uzreiz ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. SPKC atgādina, ka gripas slimniekam noteikti ir jāpaliek mājās, jo, ejot uz darbu, pacients riskē ar slimības saasināšanos un citu cilvēku aplipināšanu ar gripas vīrusu.

SPKC atgādina, ka imunitāti pret gripu var izveidot arī mākslīgi, ievadot organismā vakcīnu, taču jāņem vērā, ka gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna ir jāizstrādā no jauna, līdz ar ko arī jāvakcinējas ir katru gadu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu