Ko paveiks jaunā valdība? (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Krišjāņa Kariņa valdība
Krišjāņa Kariņa valdība Foto: Ieva Leiniša/LETA

Trešdien Latvijā tika apstiprināta Krišjāņa Kariņa veidotā valdība, kas tapa ne bez mazums grūtībām. Par to, kādi ir jaunās valdības veicamie darbi, trešdienas pievakarē diskutēja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Tieša runa" dalībnieki. 

Uz sarunu bija aicināti Jānis Reirs, finanšu ministrs (JV), Juris Pūce, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (AP!), Ralfs Nemiro, ekonomikas ministrs (KPV LV), Imants Breidaks, sabiedrības iniciatīvu portāla «manabalss.lv» vadītājs, Anita Daukšte, «Neatkarīgās Rīta Avīzes» galvenā redaktore, un Edgars Zalāns, uzņēmējs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis.

Viens no sasāpējušākajiem jautājumiem ir valsts budžeta pieņemšana. Kā vēstīts, 2019. gads tika iesākts ar pagaidu budžetu. Jaunievēlētais finanšu ministrs Jānis Reirs norādīja, ka partijas ir vienojušās pēc iespējas ātrāk pieņemt valsts budžetu un, iespējams, budžets tiks pieņemts jau martā.

Koalīcijas partneri nolēmuši, ka 2019.gada budžeta pamatā būs jau aizejošās valdības pieņemtais daudzgadu budžets, bet papildus tiks lemts par atsevišķu politiku turpināšanu, kas ir apstiprinātas Saeimā, piemēram, mediķu algas.

Finanšu ministrs arī norādīja, ka budžeta pieņemšanas procesu ietekmēs tā saskaņošana ar Eiropas Komisiju.

Cita samilzusi problēma ir nodarbinātība valstī. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro sarunā uzsvēra, ka diemžēl reģionos šobrīd ir "ļoti daudz cilvēku, kas labāk saņem pabalstus, nevis iet kaut kur strādāt".

"Ja mēs varētu panākt apstākļus, kas ieinteresētu ārvalstu uzņēmējus investēt šajos reģionos, tad mēs varētu motivēt šos cilvēkus strādāt, un labi atalgotos amatos," norādīja ministrs.

Lai gan mazāk apspriests, tomēr ļoti nozīmīgs ir arī jautājums par plaisu starp politiķiem un tautu. "Manabalss.lv" vadītājs Imants Breidaks diskusijā norādīja, ka šobrīd iedzīvotāji no politiskās varas jūtas ļoti tālu. "Ir jāveic daudz soļu, lai cilvēki justos iesaistīti un līdzatbildīgi. Šai valdībai ir iespēja palīdzēt Latvijai izkāpt no tās bedres, lai mēs būtu valsts, kur demokrātija ir atvērta un pieejama," secināja Breidaks. 

Krišjāņa Kariņa valdībā apstiprināti: tieslietu ministrs Jānis Bordāns, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, veselības ministre Ilze Viņķele, finanšu ministrs Jānis Reirs, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, kultūras ministre Dace Melbārde, satiksmes ministrs Tālis Linkaits, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, labklājības ministre Ramona Petraviča, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu