“Pastardienas pulkstenis” rāda divas minūtes līdz pusnaktij (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Atomzinātnieki paziņojuši, ka šogad tā saucamā “pastardienas pulksteņa” rādītāji netiks pavirzīti uz priekšu un joprojām rādīs divas minūtes līdz pusnaktij.

Izdevums “CNN” vēsta, ka cilvēce nekad nav bijusi tuvāk katastrofai kā tagad. Pagājušajā gadā zinātnieki, kas atbild par pulksteni, uzstādīja tā rādītājus divas minūtes līdz pusnaktij, saspringto Krievijas, ASV un Ziemeļkorejas attiecību un globālās sasilšanas dēļ.

Iemesls, kāpēc šogad pulksteņa rādītāji palika savā vietā, ir līdzīgs kā pagājušajā gadā.

“Cilvēces priekšā ir divi vienlaicīgi eksistences draudi: atomieroči un klimata pārmaiņas. Diemžēl pēdējos 12 mēnešos situācija nav uzlabojusies,” stāstīja eksperti.

“Pastardienas pulkstenis” tika izveidots aukstā kara laikā, lai pievērstu uzmanību pieaugošajiem atomkara draudiem. Pēdējā reize, kad pulksteņa rādītāji bija tik tuvu pusnaktij jeb pastardienai, bija 1953. gadā, kad Padomju Savienība testēja ūdeņraža bumbu.

Ziņojumā pētnieki uzsvēra, ka atomieroču modernizācija ir ļoti liels drauds cilvēcei. Tās ir bruņošanās sacensības ar citu nosaukumu. Zinātnieki arī pieminēja globālo sasilšanu, kas joprojām nav pienācīgi risināta problēma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu