Kārtošanas pavēlnieces Marijas Kondo padomi dzīvei bez krāmiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: instagram/mariekondo

Samērā nesen, šā gada sākumā, straumēšanas vietnē “Netflix” tika izlaists jauns realitātes šovs “Sakārtojam ar Mariju Kondo”. Jau teju pēc pirmās epizodes iznākšanas šovs guva plašu atsaucību visā pasaulē – tajā japāniete, profesionāla mājokļa organizatore Marija Kondo sniedz praktiskus padomus, kas noderēs ikvienam. Lūk, septiņi Kondo dzīvesgudri padomi par mājas kārtošanu un krāmu lāstu, kurus pavisam noteikti ir vērts likt aiz auss.

Izcel pārmaiņas

Reizēm pārmaiņas, pat nelielas, ir grūtas un biedējošas. Tomēr, neraugoties uz trauksmi, ko mēdz radīt mājas kārtošana un krāmu izmešana, mēģini uz to raudzīties pozitīvi. Katrā no šova sērijām Marija Kondo tiek galā ar neiedomājamām kaudzēm dažādu krāmu, sākot ar Ziemassvētku rotājumiem, apģērbiem, žurnāliem un  beidzot ar citām lietām, kuru izmešana mājiniekiem rada manāmu satraukumu. Tomēr sēriju noslēgumā ikviens ir pārsteigts un apmierināts ar rezultātu, tāpēc nepadodies pie pirmās neveiksmes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

Krāmi var ietekmēt attiecības vairāk nekā tu domā

Saprotams, ka lietas ir tikai lietas, tomēr pārmērīgi liels krāmu daudzums var sākt ietekmēt attiecības ar citiem mājiniekiem – bērniem, otro pusīti vai dzīvokļa biedriem. Atkarībā no tā, kā tiec galā ar iekrāto mantu kaudzi, attiecības var ievirzīties vai nu pozitīvā, vai arī negatīvā gaisotnē. Ne velti vairums cilvēku atzīst, ka nervozēšana un strīdi par mantām reizēm noved līdz ļoti nopietniem konfliktiem, kas pat draud izjaukt ģimenes. Kopīga atbrīvošanās no liekajām mantām reizēm var pat stiprināt attiecības.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

Atsakies no mantām, kas vairs nesniedz prieku

Kas attiecas uz mantu šķirošanu – pirmais solis ir katras mantas vērtības novērtēšana jeb mantu sašķirošana vērtīgajās un bezvērtīgajās kategorijās. Tomēr Marijas Kondo metode ir paņemt katru no mantām un pajautāt sev – vai tā mani priecē? Reizēm, šķirojot mantas, gadās secināt, ka tās var būt noderīgas nākotnē, bet realitātē šīs lietas tikai aizņem vietu un turpina būt bezvērtīgi krāmi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

Pasaki paldies pat krāmiem

Mājas kārtošana visai bieži beidzas ar vesela maisa izmešanu. Kondo iesaka pateikties šiem krāmiem – tas varētu šķist mazliet savādi, tomēr kārtošanas pavēlniece iesaka novērtēt katru mantu, kas reiz ienākusi mājā. “Pateicība ir īpaši svarīga dzīves sastāvdaļa,” skaidro Marija Kondo.

Nav grēks uzlūkot mantas ar sentimentālu skatījumu

Jebkurš mājas organizators un kārtošanas eksperts atzīs, ka krāmi ir krāmi un tiem nav jēgas pieķerties emocionāli. Tomēr Netflix izslavētajā šovā Kondo nenosoda šova dalībniekus, ja tie nespēj atteikties no kādas sev mīļas un svarīgas mantas. Ja tās rada prieku, tās varbūt nemaz nav tik bezjēdzīgas, pat ja loģiski domājot, tās nebūs praktiski noderīgas nākotnē.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

Dažkārt drēbju daudzums mūsu skapjos ir sensacionāls

Katrā sērijā, kārtojot drēbju skapjus, Marija Kondo visas drēbes samet milzīgā kaudzē un lēnām tās pārskata. “Tikai izveidojot milzīgu kaudzi ar visām savām drēbēm, patiesi varam novērtēt, cik daudz apģērba mums pieder. Vienlaikus jebkurš būs pārsteigts, apzinoties patieso drēbju daudzumu,” stāsta Marija Kondo. Diemžēl ik gadu cilvēki aptuveni 70% no savas apģērbu kolekcijas izmet atkritumos. Kondo iesaka būt uzmanīgiem, pērkot apģērbu, un rūpīgi pārdomāt tā nepieciešamību vai arī iegādāties apģērbu lietoto drēbju veikalos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu