Jautājumu par deputāta mandāta nolikšanu Jurašs plāno izlemt tuvāko dienu laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāts Juris Jurašs.
Saeimas deputāts Juris Jurašs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) jautājumu par deputāta mandāta nolikšanu plāno izlemt tuvāko dienu laikā, pēc balsojuma par viņa izdošanu kriminālvajāšanai žurnālistiem sacīja Jurašs.

Ja Jurašs lems nenolikt deputāta mandātu, tad viņam nebūs iespējas piedalīties Saeimas darbā, tādējādi samazinot savas frakcijas balsu skaitu. Savukārt, ja viņš noliks mandātu, viņa vietā varēs nākt cits viņa partijas biedrs, koalīcijas balsu skaitam nesamazinoties.

Jurašs akcentēja, ka pats balsoja par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, uzsverot, ka tādā veidā viņš spēs pierādīt savu taisnību tiesas ceļā. Viņš atklāja, ka arī savas frakcijas deputātus viņš pirms balsojuma mudinājis balsot par to.

Kā ziņots, Saeimas deputātu vairākums šodien atbalstīja Juraša izdošanu kriminālvajāšanai. Juraša izdošanu iepriekš atbalstīja arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kur par šādu lēmumu balsoja deviņi deputāti, bet četri bija pret.

Jurašs 2016.gada vasarā publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs apgalvoja, ka vēl pirms publiska paziņojuma Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informējis par mēģinājumu viņu piekukuļot. Jurašs apgalvoja, ka nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus.

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklēja toreiz Drošības policija (tagad Valsts drošības dienests), kas jau iepriekš lūdza prokuratūru Jurašam uzrādīt apsūdzību, taču prokurors Aivis Zalužinskis secināja, ka aizdomās turētā Juraša saukšanai pie kriminālatbildības nav tiesiska pamata, bet sāktais kriminālprocess ir izbeidzams noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers pēc savas iniciatīvas kā amatā augstāks prokurors kā nepamatotu atcēla Zalužinska 2017.gada 15.jūnija lēmumu.

Lieta tika nodota atpakaļ Drošības policijai un virsprokurors bija norādījis konkrētas izmeklēšanas darbības, kuras vēl nepieciešams veikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu