ASV aptur dalību raķešu līgumā ar Krieviju; tuvākajā laikā varētu izstāties (14)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka ASV aptur dalību raķešu līgumā ar Krieviju, kam bijusi centrāla loma bruņošanās kontrolē pēc Aukstā kara. Tuvāko sešu mēnešu laikā tam varētu sekot pilnīga izstāšanās, ziņo aģentūra "Reuters".

Par iespējamo ASV izstāšanos no līguma ziņots jau mēnešiem ilgi. 

"Krievijas pārkāpumi radīja lielāku apdraudējumu miljoniem eiropiešu un amerikāņu," sacīja Pompeo. "Mūsu pienākums ir atbilstoši reaģēt."

Viņš arī norādīja, ka ASV devusi Krievijai "gana daudz laika" atgriezties pie līguma noteikumu ievērošanas, ziņo CNN. "Krievija gadiem ilgi pārkāpusi INFT noteikumus," viņš uzsver.

NATO piektdien izplatīja paziņojumu, apliecinot, ka alianse pilnībā atbalsta ASV lēmumu par izstāšanos no INFT.

Paziņojums izplatīts alianses dalībvalstu padomes vārdā drīz pēc tam, kad Tramps bija paziņojis, ka Vašingtona pamet INFT.

"Savienotās Valstis sper šo soli, reaģējot uz būtiskiem riskiem eiroatlantiskajai drošībai, ko rada Krievijas veiktā no zemes palaižamo spārnoto raķešu sistēmu 9M729 slepenā izmēģināšana, ražošana un izvietošana."

"Mēs turpinām tiekties pēc konstruktīvām attiecībām ar Krieviju, kad Krievijas rīcība to padarīs iespējamu," norādīja NATO.

"Mēs skubinām Krieviju izmantot atlikušos sešus mēnešus, lai atgrieztos pie pilnīgas un pārbaudāmas līguma ievērošanas un INFT saglabātu," teikts paziņojumā.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

NATO ārlietu ministri decembra sākumā pieņēma paziņojumu par INFT, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

Maskava jau iepriekš vairākkārt noraidījusi pārmetumus, ka ar raķešu sistēmu 9M729 tiktu pārkāpts Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), un, argumentējot savu nostāju, janvārī Kubinkā demonstrēja jauno raķeti.

ASV un Krievijas diplomāti apsūdzējuši viens otru sarunu izjaukšanā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu