Austrālijas ziemeļaustrumus piemeklējuši gadsimta plūdi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas ziemeļaustrumus piemeklējuši gadsimta plūdi, liekot tūkstošiem cilvēku pamest mājas, un sinoptiķi prognozē, ka tuvāko dienu laikā nokrišņu daudzums vietumis var pārsniegt pat gada normu.

Kvīnslendas štata Taunsvilas pilsētā ielas pārvērtušās upēs, bez elektroenerģijas palikušas  tūkstošiem mājsaimniecību, un varasiestādes brīdina, ka applūšanas riskam pakļautas līdz pat 20 000 māju.

Austrālijas ziemeļos musonu lietusgāzes šai gadalaikā nav nekas neparasts, bet šoreiz plūdu apmēri tālu pārsniedz ierastos, un uz situācijas uzlabošanos var cerēt ne agrāk par ceturtdienu.

Armija steidz nogādāt uz apdraudētajiem rajoniem desmitiem tūkstošu smilšu maisu, un Kvīnslendas premjerministre Anastasija Palaščuka aicinājusi cilvēkus uztvert situāciju ļoti nopietni.

"Tie nav plūdi, kādi gadās reizi divdesmit gados, tie tik tiešām ir gadsimta plūdi," viņa svētdien sacījusi žurnālistiem. Arī vietējie ļaudis atzīst, ka tik lielus plūdus neatceras pieredzējuši.

Šai reģionā gada vidējā nokrišņu norma ir aptuveni 2000 milimetri, bet, piemēram, Inghemā pēdējās diennakts laikā nolijuši jau 506 milimetri, turklāt 145 milimetri tikai vienas stundas laikā vien, paziņojis Austrālijas meteoroloģijas biroja pārstāvis Adams Blazaks.

Pēc viņa teiktā, spēcīgas lietusgāzes turpināsies vēl vismaz trīs diennaktis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu