Pūce par administratīvi teritoriālo reformu: esam apņēmušies to īstenot ātrā tempā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai pašvaldību vēlēšanas 2021.gada jūnijā notiktu jaunajās teritorijās, valdību veidojošās partijas kopā ir apņēmušās ievērot "diezgan ātru tempu" administratīvi teritoriālās reformas (ATR) īstenošanai līdz 2021.gadam, pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Pūce norāda, ka strādās, lai šādu tempu arī ievērotu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) no savas puses norādīja, ka ATR "sāls" ir atbilstošu pakalpojumu nodrošināšana izglītības, veselības aprūpes, transporta pieejamības un citās jomās. Atbilstoši šiem principiem tiks arī secināts, kurš reformas iespējamais modelis ir optimāls, pauda Kariņš.

Otrdien, 5.februārī, valdības sēdē tiks izskatīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un ministra Pūces informatīvais ziņojums par ATR jeb tās pabeigšanu. Rīt tiks runāts arī par reformas grafiku, jo valdības partijas ir vienojušās to pabeigt līdz pašvaldību vēlēšanām, norādīja premjers. Valdībai būs jāpieņem politisks lēmums, cik un kādas būs jaunās pašvaldības, piebilda valdības vadītājs.

Pūce no savas puses žurnālistiem norādīja, ka ziņos valdībai par ATR grafiku. Februāris ir sagatavošanās fāze reformas "palaišanai", kad ir jāsagatavo īpašs likums par ATR veikšanas procesu, kas būtu atbilstošs Satversmes tiesas spriedumiem un Eiropas Pašvaldību hartai.

Februārī likumprojekts varētu tikt izskatīts valdībā saīsinātā saskaņošanas procesā, to skatot kā Ministru kabineta (MK) lietu, norādīja ministrs. Pēc tam VARAM piedāvās kritērijus jauno pašvaldību izveidošanai, un šo procesa daļu vajadzētu noslēgt maijā vai jūnijā, kad Saeimā būtu pieņemts likums par reformas norisi, skaidroja Pūce.

Tālāk sekotu konsultēšanās ar iedzīvotājiem un pašvaldībām, līdz oktobrī tiktu piedāvāts gala likumprojekts par ATR veikšanu, skaidroja politiķis. Viņš norādīja, ka nav pārsteigts par izskanējušo skeptisko viedokli no Latvijas Pašvaldību savienības, taču politiķis ir atvērts sarunai ar pašvaldību pārstāvjiem un ieklausīties un ietvert reformas "tvērumā" racionālos argumentus.

Kā ziņots, ATR īstenošanai no šā gada valsts budžeta būtu nepieciešami aptuveni 500 000 eiro, bet nākamgad - vēl vismaz 300 000 eiro, liecina VARAM sagatavotais informatīvais ziņojums valdībai.

Jauna administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izstrāde un iesniegšana MK paredzēta līdz šā gada 1.novembrim un Saeimā likums būtu jāpieņem līdz 2020.gada 1.jūnijam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu