Pāvests atzīst katoļu mācītāju zvērības pret mūķenēm, ieskaitot seksuālo verdzību (11)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pāvests Francisks
Pāvests Francisks Foto: Edijs Pālens/LETA

Pāvests Francisks otrdien atzinis, ka katoļu garīdznieki ir seksuāli izmantojuši mūķenes un ka vienā gadījumā vesela draudze turējusi mūķenes kā seksa verdzenes, vēsta raidorganizācija BBC.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem vēsturiskajā vizītē uz Tuvajiem Austrumiem, Francisks sacīja, ka viņa priekštecim pāvestam Benediktam esot nācies slēgt draudzi, kuras mācītāji mūķenes turēja seksa verdzībā.

Tā ir pirmā reize, kad pāvests publiski atzinis mūķeņu seksuālu izmantošanu katoļu garīdzniecības aprindās.

Viņš norādīja, ka katoļu baznīca cenšoties risināt problēmu, bet tā "joprojām turpinās".

"Esam uz šīs takas," par baznīcas centieniem ierobežot noziegumus sacīja Francisks. "Pāvestam Benediktam pietika drosmes izjaukt sieviešu draudzi tāpēc, ka mācītāji vai dibinātājs tajā piekopa verdzību - līdz pat seksuālai verdzībai."

Vatikāna preses dienests apliecināja, ka Franciska pieminētā draudze esot atradusies Francijā. Nav zināms, vai vainīgie tika nodoti policijai.

Francisks atzina, ka mūķeņu seksuāla izmantošana joprojām esot risināma problēma, taču šādi pārkāpumi galvenokārt notiekot "atsevišķās draudzēs, lielākoties jaunajās draudzēs".

Pagājušā gada novembrī Katoļu baznīcas vispasaules mūķeņu organizācija nosodīja "klusēšanas un slepenības kultūru", kuras dēļ viņas nespējot vērsties pret saviem pāridarītājiem.

Pirms dažām dienām Vatikāna sieviešu žurnāls "Women Church World" ziņoja, ka dažos gadījumos mūķenes tikušas piespiest veikt abortus gadījumos, kad no mācītāja ieņemts bērns, kas ir pretrunā ar katolicisma principiem.

Žurnāls pieminēja #MeToo kustību, kas pamudinājusi sievietes katoļu baznīcā atklāti runāt par seksuālo vardarbību, ko viņas piedzīvojušas.

FOTO: Pāvesta Franciska vizīte Tuvajos Austrumos

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu