Kā liecinieku aizsardzības programma izlemj, kur noslēpt cilvēkus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pixabay.com

ASV Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) liecinieku aizsardzības programma cilvēkus cenšas aizsūtīt uz vietu, kur tie neizcelsies. Tie varētu būt saulainie dienvidi vai vēsie ziemeļi – viss atkarīgs no tā, kāds esi tu.

Kā rakstīts izdevumā “Popular Mechanics”, ja liecinieks ir dzīvojis Ņujorkā, tad nebūtu pareizi viņu aizsūtīt uz kādu mazu Teksasas pilsētiņu ar 70 iedzīvotājiem. Aģenti centīsies nogādāt vietā, kur liecinieks jutīsies komfortabli, varēs viegli dabūt darbu un parūpēties par savu veselību. Un, protams, vissvarīgākā lieta ir drošība.

Izskatās, ka šī sistēma darbojas labi, ja cilvēks ievēro noteikumus. ASV kopš programmas sākuma ir pārvietoti 18865 liecinieki un ģimenes locekļi, un neviens no programmas dalībniekiem, kurš ievērojis noteikumus, nav nogalināts vai cietis no vardarbības.

Protams, varam tikai minēt, kādi ir šīs programmas obligātie noteikumi, jo tie tiek turēti noslēpumā. Lai arī tos uzzināt ir iespējams visai nevēlamos apstākļos, tomēr “Popular Mechanics” žurnālisti pacentušies aizpildīt vismaz dažas neziņas spraugas.

Kad liecinieks ir pārvietots un pieņēmis jaunu vārdu, tam tiek nozīmēts primārais kontakts jeb “liecinieka inspektors”, kurš palīdz lieciniekam iedzīvoties jaunajā vidē, izveidot fiktīvu personīgo un profesionālo vēsturi, kas izskatītos pietiekami leģitīma.

“FIB piekopj privātu biznesu, ko dēvē par atbalsta programmu. Šis bizness eksistē jau daudzus gadus un apgādāja mani ar fiktīvu darba vēsturi, kredītvēsturi un tamlīdzīgām lietām, kad es atrados slepenā uzdevumā,” stāstīja atvaļināts FIB aģents Bobijs Čeisons.

Balstoties uz pierādījumiem, šķiet, ka lielākajai daļai liecinieku problēmas nerodas. Lai arī 95% no šiem lieciniekiem ir noziedznieki, tomēr tikai 10% no tiem vēlāk likumu pārkāpj vēlreiz. Turklāt, lai arī cik grūti būtu iedzīvoties pilnīgi svešā un jaunā dzīvē, tomēr cilvēki no tās atsakās ļoti reti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu