Pret drošības naudu atbrīvotajam Volkinšteinam KNAB aizliedzis pildīt amata pienākumus "Rīgas satiksmē" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumu krimināllietā aizdomās turētajam uzņēmuma Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Igoram Volkinšteinam pēc atbrīvošanas no apcietinājuma aizliegts pildīt amata pienākumus.

RS pārstāvis Viktors Zaķis aģentūrai LETA apstiprināja, ka RS saņēmusi dokumentu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) par to, ka Volkinšteinam ir piemērots aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

Zaķis gan piebilda, ka darba tiesiskās attiecības ar Volkinšteinu netiks pārtrauktas, jo spēkā esošie normatīvie akti šādu rīcību neparedz.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" pagājušā svētdienā ziņoja, ka Volkinšteins no apcietinājuma atbrīvots pret 100 000 eiro lielu drošības naudu. Likumā teikts, ka drošības naudu var iemaksāt persona, kurai šis drošības līdzeklis tiek piemērots, kā arī jebkura cita fiziskā vai juridiskā persona. Ja aizdomās turētais nepilda procesuālos pienākumus vai izdara jaunu noziegumu drošības nauda ieskaitāma valsts budžetā.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka par šādu drošības līdzekļa maiņu lēmusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Tiesā skaidroja, ka tā 4.februārī personai nolēma turpināt piemērot apcietinājumu, līdz brīdim, kad tiks iemaksāta drošības nauda. Drošības nauda tika iemaksāta un persona atbrīvota.

KNAB aģentūrai LETA norādīja, ka birojs nevar komentēt tiesas apsvērumus, piemērojot apcietinātajai personai ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Tāpat birojs nevarot sniegt detalizētu informāciju par sākto kriminālprocesu, tajā iesaistītajām personām, tostarp arī par piemērotajiem drošības līdzekļiem.

Kā ziņots, KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, Volkinšteins, bijušais RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, tramvaju un trolejbusu ražotāja "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai jau sākotnēji tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Arī Krjačeks pēc nedēļas tika atbrīvots.

No KNAB skaidrotā izriet, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar RS saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un RS atbildīgām amatpersonām saistībā ar trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās.

"Nekā personīga" ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro, tādējādi kukuļos varētu būt samaksāti 13,5-20 miljoni eiro.

KNAB iepriekš informēja, ka biroja un ārvalstu partnerdienestu sadarbība šajā jomā tika sākta nedaudz vairāk kā pirms gada, kad KNAB informēja Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA) un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Pamatojoties uz KNAB sniegto informāciju, CBA sāka savu kriminālprocesu. KNAB uzsvēris, ka CBA publicētā informācija par kukuli 800 000 eiro vērtībā ir provizorisks aprēķins, kuru CBA līdz šim ir konstatējuši, taču izmeklēšana šajā aspektā tiek turpināta un summas vēl var pieaugt.

Iepriekš arī vēstīts, ka saistībā ar notikušo atkāpās visa RS valde, bet patlaban uzņēmumam iecelta pagaidu vadība. Tāpat no amata atkāpās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Mediji ziņoja, ka Amerika dzīvesvietā notikusi kratīšana, taču viņš nekādus komentārus par to nav sniedzis, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Vēlāk kratīšana notika arī Rīgas mēra Nila Ušakova (S) kabinetā un dzīvesvietā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu