ES provizoriski vienojas par strīdīgi vērtēto interneta autortiesību reformu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Internets. Ilustratīvs attēls
Internets. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Eiropas Savienība (ES) trešdien panāca provizorisku vienošanos par ES interneta autortiesību likuma reformu pēc sīvas cīņas starp mediju uzņēmumiem un tādiem interneta milžiem kā "Google". Autortiesību direktīvas virzīšanas laikā to pavadīja interneta lietotāju baidīšana ar "mēmju" aizliegumu un video vietnes "YouTube" galu.

Eiropas Parlaments un Eiropadome, kas pārstāv dalībvalstis, panāca vienošanos pēc trīs dienu intensīvām sarunām, kuras vadīja Eiropas Komisija.

"Panākta vienošanās par #autortiesībām! Eiropiešiem beidzot būs mūsdienīgi autortiesību noteikumi digitālam laikmetam ar reālu labumu visiem: garantētām tiesībām lietotājiem, taisnīgu atlīdzību radītājiem, noteikumu skaidrību platformām," tviterī paziņoja Eiropas Komisijas viceprezidents Andruss Ansips.

Viņš tvītoja, ka šie noteikumi dos cilvēkiem "vairāk iespēju izmantot un piekļūt ar autortiesībām aizsargātam materiālam ar pilnu juridisku noteiktību. Izpausmes brīvība ir garantēta, un lietotājiem būs vara ātri apstrīdēt jebkādu nepamatotu viņu satura aizvākšanu no platformas puses".

Eiroparlamenta prezidents Antonio Tajāni tviterī piebilda, ka "nupat panāktā vienošanās par #autortiesību direktīvu aizsargā Eiropas jaunradi".

"Mūziķiem, aktieriem, rakstniekiem, žurnālistiem, audiovizuālā materiāla veidotājiem arī pienāksies taisnīga atlīdzība no tīmekļa milžiem," tvītoja Tajāni.

Šī vienošanās vēl ir oficiāli jāapstiprina Eiropadomei un Eiroparlamentam pirms maijā paredzētajām Eiroparlamenta vēlēšanām.

Eiropas Komisija 2016.gada septembrī ierosināja reformas ar mērķi modernizēt autortiesības digitālajam laikmetam, izraisot debates starp dalībvalstīm.

Vienošanās paredz, ka interneta platformām būs jāmaksā nodevas medijiem par saitēm uz ziņām un šo ziņu teksta segmentiem.

To pieprasīja mediju organizācijas, kas uzsvēra, ka tādi tīmekļa milži kā "Facebook" un "Google" gūst miljardiem ASV dolāru lielus ienākumus no reklāmām, kas saistītas ar ziņām.

Cita vienošanās daļa paredz nodrošināt, ka tādas platformas kā "YouTube" maksātu vairāk tiem, kas nodrošina šo platformu radošo saturu.

Eiroparlaments pērn septembrī apstiprināja nostāju par jauno autortiesību direktīvu, kas paredz, ka interneta lieluzņēmumiem būtu vairāk jāmaksā par radošo saturu, kas tiek izmantots to platformās, piemēram, ziņām, mūziku un filmām.

Pret direktīvas projektu asi iebilst ASV tīmekļa lieluzņēmumi, kā arī interneta brīvības aizstāvji, kas bažījas, ka jaunie noteikumi var sadārdzināt izmaksas patērētājiem. Vislielākos strīdus izraisījuši direktīvas projekta 11.pants un 13.pants, kuru mērķis ir palielināt ziņu autoru ienākumus un vērsties pret nelegālu ar autortiesībām aizsargātu materiālu izmantošanu tādās interneta platformās kā "Youtube" un "Facebook".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu