Viens no ASV "ražīgākajiem" sērijslepkavām uzzīmējis upuru portretus: FIB lūdz iedzīvotāju palīdzību

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Semjuels Litls.
Semjuels Litls. Foto: AP/Scanpix

78 gadus vecais Semjuels Litls atzinies 90 cilvēku slepkavībās kopš 70. gadiem. Bijušais bokseris parasti vispirms spēcīgi iesita savām upurēm, padarot viņas rīcībnespējīgas, bet pēc tam nožņaudza. Daudzos gadījumos nebija ar neapbruņotu aci redzamu pazīmju, ka sievietes mirušas vardarbīgā nāvē, un kā nāves cēlonis tika norādīts nelaimes gadījums, narkotiku pārdozēšana vai veselības problēmas. Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) publicējis Litla zīmētos upuru portretus cerībā, ka radinieki varētu atpazīt upures, vēsta raidorganizācija BBC.

Izmeklētāji uzskata, ka Litls ir viens no "ražīgākajiem" sērijveida slepkavām ASV vēsturē.

Litls slepkavības pastrādāja laikā no 1970. līdz 2005. gadam. Par viņa upurēm visbiežāk kļuva "marginalizētas un mazaizsargātas sievietes".

"Tā kā nebija ne durtu, ne šautu brūču, daudzos gadījumos sieviešu nāve netika klasificēta kā slepkavība, bet gan kā narkotiku pārdozēšana, nelaimes gadījums vai kā dabīga nāve," pagājušā gada novembrī publicētajā ziņojumā norādīja FIB.

GALERIJA: Semjuela Litla upuru portreti

2012.gadā Litls par kādu ar narkotikām saistītu pārkāpumu tika aizturēts bezpajumtnieku patversmē Kentuki štatā, no kurienes viņu izdeva Kalifornijai. Losandželosas policija veica DNS analīzes, kas parādīja Litla saistību ar trīs neatklātām slepkavībām 1987. un 1989. gadā.

Tiesā viņš savu vainu noliedza, taču tika notiesāts par trim Losandželosas apgabalā pastrādātām slepkavībām. Viņam piesprieda trīs mūža ieslodzījumus bez atbrīvošanas iespējas. 

Visas trīs upures bija piekautas un nožņaugtas, bet viņu līķi izmesti atkritumu tvertnēs vai nomaļās ieliņās. 

Pirms notiesāšanas par slepkavībām Litls jau bija uzkrājis ievērojamu kriminālo "bagāžu" - viņš vairākos ASV štatos bija sodīts par dažādiem likumpārkāpumiem, sākot ar bruņotām laupīšanām un beidzot ar izvarošanām.

Litla lietu nodeva FIB Vardarbīgo noziedznieku aizturēšanas programmai (ViCAP), kas analizē sērijveida vardarbīgo un seksuālo noziegumu pastrādātājus. Programma sadarbojas ar vietējiem likumsargiem dažādās ASV vietās, lai pētītu noziedznieku iespējamo saistību ar neatrisinātajām lietām.

ViCAP izmeklētāji pamanīja, ka trīs Losandželosā pastrādātās slepkavības ir ļoti līdzīgas lērumam citu neatrisinātu noziegumu, kas sākās ap 1970.gadu.

Pagājušā gada pavasarī izmeklētāji vēlreiz pratināja Litlu. Zinot, ka Litls vēlas tikt pārvietots uz citu cietumu, izmeklētāji piedāvāja "darījumu" - apmaiņā pret informāciju viņš iegūs iespēju izciest sodu citviet.

Pratināšanas laikā Litls atzinās 90 slepkavībās, nosaucot, kādos štatos un pilsētās nogalinājis savus upurus. FIB norāda, ka līdz šim apstiprinājušies 34 gadījumi.

Daudzas Litla upures bija prostitūtas, narkomānes vai transseksuālas sievietes, kuru nāvei tolaik netika pievērsta pienācīga policijas uzmanība.

FIB turpina pratināt Litlu. Noziedznieks uzzīmējis vairāku upuru portretus, ko FIB publicējis cerībā, ka atsauksies nogalināto tuvinieki.

ASV 80.gados kulmināciju sasniedza sērijveida slepkavu "bums" - tolaik Savienotajās Valstīs vien aktīvi bija apmēram 200 maniaki. Par iespējamajiem iemesliem, kāpēc šāda tendence radās, TVNET rakstījis iepriekš.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu