Latvijā novērota īpaša dabas parādība - sniega veltņi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vilnis Goldmanis

Otrdien Iecavas, Bauskas un Jelgavas pusē novērota reta dabas parādība - sniega veltņi jeb sniega rituļi, vēstī sociālās vietnes "Facebook" lietotāja Didža Čipena ieraksts.

Lai šādas, dabas radītas, sniega pikas rastos, vienlaicīgi nepieciešams sakrist daudziem apstākļiem. Zemei jābūt klātai ar sniegu, pie kura nepielīp svaigi krītošais, ļoti lipīgais sniegs; kā šajā gadījumā - ar sērsnu.

Gaisa temperatūrai jābūt ap nulli. Jāpūš spēcīgam, gar zemi plūstošam vējam vismaz 12 m/s, kurš neatrauj sniegu no zemes, bet sāk to ripināt. Šādi sniega veltņi var izveidoties pārsteidzoši lieli. Katram sniega rullim ir palicis izsekojums - sava veida ceļš, kas norāda ceļojuma trajektoriju.

Otrdien izveidojās līdz 30 cm lieli. Tā kā veltņa centrā, pikai sākot velties, sniegs ir irdens un neblīvs, tad bieži vien veltņi ir ar caurumu vidū.

Fotogrāfiju autors ir iecavnieks Vilnis Goldmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu