Spānijas valdība dod Franko ģimenei divas nedēļas, lai izlemtu par pārapbedīšanas vietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Franko statujas aizvākšana 2008.gadā
Franko statujas aizvākšana 2008.gadā Foto: AP/Scanpix

Spānijas valdība devusi divas nedēļas laika bijušā Spānijas diktatora Fransisko Franko ģimenes locekļiem, lai izlemtu, kur tiks pārapbedītas Franko mirstīgās atliekas, piektdien paziņojis tieslietu ministrs.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess, kurš šodien izsludināja pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas 28.aprīlī, un viņa kabinets solījis veikt Franko mirstīgo atlieku ekshumāciju, un šodien deva "zaļo gaismu" pārapbedīšanai.

Taču Franko ģimene var vēl apstrīdēt valdības lēmumu Augstākajā tiesā, kas novilcinātu ekshumāciju.

Sančesa valdība pēc nākšanas pie varas pagājušā gada jūnijā par vienu no savām prioritātēm pasludināja to pilsoņkara upuru piemiņas atjaunošanu, kas cīnījās republikāņu pusē, kā arī tam sekojošās Franko diktatūras upuru piemiņas atjaunošanu. Par šīs kampaņas stūrakmeni kļuvusi valdības iecere aizvākt Franko mirstīgās atliekas no Kritušo ielejas memoriālajā ansamblī esošā mauzoleja.

Memoriālais komplekss, kurā pēc viņa nāves 1975.gadā tika apbedīts arī pats Franko, pēc diktatora pavēles tika izbūvēts laikā no 1940. līdz 1958.gadam, un toreizējā valdība deva rīkojumu apglabāt tajā ne tikai nacionālistu spēku kritušos, bet arī viņu pretinieku mirstīgās atliekas, pasniedzot to kā nacionālā izlīguma simbolu.

Virs kompleksa slejas 150 metrus augsts granīta krusts, kas redzams no daudzu kilometru attāluma.

Eksperti lēš, ka kopumā Kritušo ielejā apglabāti 33 847 abu pušu cīnītāji, tostarp arī republikāņu noslepkavotais Falangas dibinātājs Hosē Antonio Primo de Rivera.

Taču apbedīto vārdi atrodami tikai uz diviem kapiem, kuros attiecīgi atdusas Franko un de Rivera.

Spānijas sabiedrībā par pilsoņkara cēloņiem un nozīmi joprojām valda dziļa nevienprātība. Konflikts valsti burtiski sašķēla divās daļās, abām karojošajām pusēm izrādot neiedomājamu brutalitāti, un tā sekas izjūtamas arī pēc astoņām desmitgadēm.

Franko ģimene vēlas, lai viņa mirstīgās atliekas tiek pārapbedītas kapenēs zem Almudenas katedrāles Madridē, bet valdība grib pārvietot Franko pīšļus uz daudz pieticīgāku vietu un jau paziņojusi, ka ģimenei ir jāatmet doma par katedrāli.

Almudenas katedrāle atrodas netālu no citiem tūristu apskates objektiem un karaliskās pils, un kritiķi bažījas, ka Franko mirstīgo atlieku atrašanās tur piesaistīs Madridei galēji labējos ekstrēmistus un citus Franko atbalstītājus.

Franko atbalstītāji uzskata viņa kapu par svētvietu, kas sarūgtina Franko režīma upurus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu