Panāk vienošanos par autortiesību modernizēšanu

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlaments (EP), Eiropas Padome un Eiropas komisija (EK) trešdien panāca politisko vienošanos par jauniem autortiesību noteikumiem digitālajā vidē. Pēc likumdevēju domām,  tas sagadās daudzus ieguvumus radošām personām, medijiem, kultūras mantojuma institūcijām un visiem pilsoņiem, - teikts EK paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. 

Vienošanās būtība ir tāda, ka tā esošās autortiesību normas pielāgos mūsdienu pasaulei, kur lietotāji iegūst pieeju autordarbiem (piemēram, mūzikai, filmām utt) dažādās interneta platformās.

Viens no galvenajiem ieguvumiem no panāktās vienošanās ir tas, ka radošajām personām būs vienkāršāk risināt sarunas par autoratlīdzības iegūšanu ar lielajiem interneta uzņēmumiem, piemēram, Facebook, - portāls TVNET noskaidroja EP.

Izņemot to, iegūs arī interneta lietotāji, jo saglabāsies iespēja brīvi dalīties ar atsevišķiem materiāliem - “mēmēm” un GIF datnēm, kā arī ar saitēm uz ziņu materiāliem, ja tās papildinātas ar “atsevišķiem vārdiem vai ļoti īsiem fragmentiem,” teikts EK paziņojumā.

Patlaban situācija ir tāda, ka interneta uzņēmumi, piemēram, sociālie tīkli, neatbild par platformas lietotāju augšupielādēto saturu. Saturs jādzeš tikai tajā gadījumā, ja to pieprasa tiesību turētājs. Līdz ar atbildības noteikšanu tādiem interneta gigantiem kā YouTube, Facebook vai Google News uzlabosies   mūziķu, izpildītāju un tekstu autoru, ziņu izdevēju un žurnālistu  iespējas panākt sev labvēlīgākas vienošanās ar interneta platformām, - TVNET apliecināja EP.

Pēc Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras izpilddirektores Ineses Paklones vārdiem, politiskās vienošanās panākšana ir pirmais īstais mēģinājums, lai sakārtotu digitālo tigu.

“Pašreizējā stuācijā var tikai apsveikt, ka tādā redakcijā patlaban ir tā direktīva. Un radošajiem cilvēkiem tā ir ļoti pozitīva. Kā mēs zinām ļoti daudz autoru darbu izmanto internetā, un autori nesaņem atlīdzību, vai saņem ļoti niecīgu atlīdzību par to. Šī direktīva, mēs ceram, arī praktiski radīs iespēju atsperties, un sākt domāt par atbilstošu atalgojumu radošajiem cilvēkiem,” zināja stāstīt Paklone.

Panāktās politiskās vienošanās teksts tagad formāli ir jāatbalsta Eiropas Parlamentam un Eiropas Padomei. Kad šo vienošanos formāli atbalstīs abi Eiropas Savienības likumdevēji un tā tiks publicēta oificiālajā izdevumā, dalībvalstīm būs 24 mēneši, lai pārņemtu jaunos noteikumus nacionālajā likumdošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu