Kolumbija nojauks bijušo Eskobara cietoksni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nogalinātā Kolumbijas narkobarona Pablo Eskobara cietoksnis Kolumbijas pilsētā Medeljinā
Nogalinātā Kolumbijas narkobarona Pablo Eskobara cietoksnis Kolumbijas pilsētā Medeljinā Foto: EPA/Scanpix

Nogalinātā Kolumbijas narkobarona Pablo Eskobara cietoksnis Kolumbijas pilsētā Medeljinā tiks nojaukts, izmantojot sprāgstvielas, lai atbrīvotu vietu parkam, kas būs veltīts narkotiku tirdzniecības upuriem, ceturtdien paziņoja Medeljinas pašvaldība.

"Šī ēka "Monaco" kritīs. Tas nozīmē nevis izdzēst vēsturi, bet gan sākt to stāstīt par godu mūsu īstajiem varoņiem: upuriem," tviterī paziņoja pilsētas mērija.

Astoņus stāvus augstais betona bunkurs, kur Eskobars bija dzīvojis ar savu ģimeni, tiks nojaukts piektdienas rītā plkst.11 pēc vietējā laika, un šis process kļūs par sabiedrisku izrādi.

Tā vietā tiks izbūvēta 5000 kvadrātmetrus liela piemiņas vieta, lai godinātu tūkstošiem upuru, kas tika nogalināti astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, kad notika asiņains narkotirgoņu karš pret varas iestādēm.

Tā ir daļa no iniciatīvas parādīt otru pusi stāstam par Medeljinu, kas reti tiek atspoguļota televīzijā vai tūristu ekskursijās.

Tūristu grupas katru dienu apmeklē balto ēku, kas astoņdesmitajos gados tika uzcelta Medeljinas ekskluzīvajā rajonā Elpoblado. To savulaik izmantoja policija, bet tagad šī ēka ir pamesta.

Foto: EPA/LETA

Eskobars bija viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem ar savu impēriju, kuru bija uzcēlis uz narkotikām un terora. Viņu 1993.gadā nogalināja policija.

Tūristiem, kas daudzās "narkotūrēs" apmeklē šo ēku, kopš 2018.gada tiek rādīti arī plakāti ar informāciju par policistiem, civiliedzīvotājiem un tiesnešiem, kas tika noslepkavoti pēc Eskobara pavēlēm.

"Cieniet mūsu sāpes, godājiet mūsu upurus (no 1983. līdz 1994.gadam). Ir zaudētas 46 612 dzīvības," teikts vienā no šiem plakātiem.

Lai gan daži nosoda Medeljinas vēstures daļas iznīcināšanu, mērs Federiko Gutjerress uzstāj, ka vēsture jāstāsta no upuru perspektīvas.

Janvāra beigās no cita bijušā Eskobara īpašuma "Hacienda Napoles" tika aizvākta pirmās lidmašīnas, ar kuru uz ASV bija nogādāta kokaīna krava, kopija.

Šajā 20 kvadrātmetrus lielajā rančo Eskobara laikā bija ierīkots pat zooloģiskais dārzs, bet tagad tur ir parks.

Nav paredzēts nojaukt 443 mājokļus, kurus Eskobars bija uzcēlis Medeljinas izgāztuvē dzīvojošām ģimenēm, ar to izpelnoties "Kolumbijas Robina Huda" iesauku.

Arī pēc Eskobara nāves Kolumbija ir lielākā kokaīna ražotājvalsts pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu