Izraēlas ārlietu ministrs neatvainosies par izteikumiem, ka poļi sadarbojās ar nacistiem (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izraēlas ārlietu ministrs Israēls Kacs ceturtdien atteicies atvainoties par saviem izteikumiem, ka poļi ir antisemīti un daudzi no viņiem sadarbojušies ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

Augsta ranga Polijas amatpersonas otrdien pieprasīja Izraēlai atvainoties par Kaca izteikumiem, kuru dēļ Varšava atcēla plānoto piedalīšanos Jeruzalemē paredzētajā Višegradas grupas valstu samitā.

Kacs svētdien intervijā televīzijā sacīja, ka daudzi poļi sadarbojās ar nacistiem, un citēja bijušā Izraēlas premjerministra Ichāka Šamira vārdus, ka poļi iezīduši antisemītismu ar savas mātes pienu.

Ministrs ceturtdien paziņoja, ka nenožēlo savus vārdus.

"Es nenožēloju neko no sacītā. Mani vecāki zināja, kas ir holokausts, kā holokaustā izdzīvojušo dēlam man ir jārunā patiesība," paziņoja Kacs.

"Daudzi poļi sadarbojās ar nacistiem holokaustā. Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā Polijā pastāvēja antisemītisms," uzsvēra Kacs.

Savienotās Valstis ir atbalstījušas Poliju strīdā ar Izraēlu.

"Starp tuviem sabiedrotajiem, tādiem kā Polija un Izraēla, nav vietas šādiem aizskarošiem izteikumiem," tviterī norādīja ASV vēstniece Varšavā.

Pēc Polijas izstāšanās Višegrādas samits nenotika, jo tas prasa visu četru Višegradas grupas valstu piedalīšanos, bet Čehijas, Ungārijas un Slovākijas premjerministri otrdien tikās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Taču Polijas nepiedalīšanās izjauca Netanjahu nodomu uzlabot attiecības ar visu Višegradas grupu, stiprinot saites ar tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas atbalsta Izraēlu.

Netanjahu bieži pārmetis ES liekulību un naidīgumu, ar to acīmredzot domājot Briseles kritiku par Izraēlas attieksmi pret palestīniešiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu