Pieaug starptautiskais spiediens pret Venecuēlas prezidentu Maduro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nemieri Venecuēlā
Nemieri Venecuēlā Foto: SCANPIX

Starptautiskais spiediens pret Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro svētdien pieaudzis, reaģējot uz asiņainajām sadursmēm, kas izraisījušās saistībā ar mēģinājumiem nogādāt pāri Venecuēlas robežai humāno palīdzību un kopš piektdienas prasījušas jau četru cilvēku dzīvību.

Opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš janvārī sevi pasludināja par prezidenta pienākumu izpildītāju, aicinājis starptautisko sabiedrību apsvērt "visus iespējamos pasākumus", lai atbrīvotu Venecuēlu.

Eiropas Savienība nosodījusi Maduro valdību par vardarbību un par bruņotu režīma atbalstītāju izmantošanu palīdzības piegādes bloķēšanai, bet ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka "Maduro dienas ir skaitītas".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs atzinis, ka ir satriekts un apbēdināts par civiliedzīvotāju nāvi.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka Vašingtona "neizslēdz bruņotu rīcību".

Gvaido sestdien paziņoja, ka piedalīsies pirmdien Bogotā paredzētajā Limas grupas apspriedē. Kolumbijas prezidents Ivans Duke izteicies, ka Venecuēlas "likumīgā valdība oficiāli pievienojas" Limas grupai, kas izveidota galvenokārt no Latīņamerikas valstīm Venecuēlas krīzes mierīgai atrisināšanai, bet Gvaido norādījis, ka šīs apspriedes laikā grib tikties ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu, kas tajā pārstāvēs Vašingtonu.

Kolumbijas varasiestādes svētdien paziņojušas, ka no Venecuēlas armijas dezertējuši vairāk nekā simts karavīru, kas pametuši posteņus pie Kolumbijas robežas un pārgājuši uz kaimiņvalsti. Gvaido Kolumbijas prezidenta pavadībā apmeklējis tiltu pie abu valstu robežas, kur sveicis dezertējušos karavīrus un solījis garantēt viņiem amnestiju. "Esiet sveicināti pareizajā vēstures pusē," viņš paziņojis.

Gvaido iepriekš aicināja armiju neatbalstīt Maduro un nākt viņam talkā piegādāt venecuēliešiem tik vajadzīgo palīdzību - pārtiku un medikamentus, savukārt Maduro paziņoja, ka plāni par palīdzības kravu piegādāšanu ir iegansts ASV invāzijai, un deva rīkojumu armijai noslēgt Venecuēlas robežu.

Venecuēlas armija laidusi darbā asaru gāzi pret savas valsts pilsoņiem, kas centušies pāri slēgtajai robežai nokļūt Kolumbijā cerībā uz darbu, bet pie Venecuēlas un Brazīlijas robežas atsākušās sadursmes starp protestētājiem un Venecuēlas Nacionālo gvardi. Desmitiem venecuēliešu no Brazīlijas puses apmētājuši ar akmeņiem savas valsts karavīrus, kuri atbildējuši, laižot darbā asaru gāzi un šaujot ar skrotīm.

Brazīlijas amatpersonas pastāstījušas, ka desmitiem cilvēku ievainoti sestdienas sadursmēs, kad Venecuēlas spēki bloķēja humānās palīdzības sūtījumu pie abu valstu robežas. Brazīlijas Roraimas štatā medicīniskā palīdzība sniegta 22 venecuēliešiem, kuriem ir šautas ložu vai skrošu brūces, un 18 no viņiem vajadzīga medicīniskā palīdzība. Vēl desmitiem venecuēliešu guvuši cita veida ievainojumus. Štata galvaspilsētas Boavištas veselības aprūpes sistēma ir pārslogota, un varasiestādes pirmdien gatavojas izsludināt veselības nozarē ārkārtējo stāvokli, kas ļautu ātrāk iepirkt medikamentus un noīrēt privāto slimnīcu telpas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu