Sākusies Ušakova un Amerika bēgšana no Rīgas? (42)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktore / žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nils Ušakovs un Andris Ameriks
Nils Ušakovs un Andris Ameriks Foto: LETA

Saskaņā ar Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošo informāciju Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) un bijušais vicemērs Andris Ameriks (GKR) kandidēs Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Portāla TVNET uzrunāto politiķu un ekspertu ieskatā Ušakova iekļūšana Eiropas Parlamentā vērtējama kā pavisam reāla, taču, kā  norāda Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" žurnāliste Inga Spriņģe, Ušakovs un Ameriks maijā paredzētajās vēlēšanās saskata glābšanas riņķi. 

"Dalība Eiroparlamenta vēlēšanās izskatās pēc Ušakova un Amerika bēgšanas no Rīgas," saka Spriņģe, piebilstot, ka to pierāda divas lietas: Korupcijas un novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) sāktā izmeklēšana "Rīgas Satiksmē"  un partijas "Saskaņa" apziņa, ka lēnām, bet nenovēršami tuvojas tās noriets. "Ir bijušas vairākas zīmes, kas iepriekš vēstījušas par "Saskaņas" popularitātes samazināšanos, un tagad to pastiprina tādi faktori kā ielu ceļu sliktais stāvoklis, ko ar uzpirktiem medijiem nenoslēpsi," saka Spriņģe. 

"Kandidēšana Eiroparlamenta vēlēšanās ir bēgšana no saviem siltajiem krēsliem Rīgas domē uz vēl siltākiem krēsliem Eiropas Parlamentā," norāda Spriņģe. 

Augusts Brigmanis, 12. Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētājs, uzskata, ka darbs Eiropas Parlamentā nozīmē lielāku nodrošinātību un stabilitāti nekā Ušakova un Amerika pašreiz ieņemtie amati. Brigmanis piebilst, ka pašreizējo darbu Rīgas domē iedragā nepārtrauktie demisijas pieprasījumi. "Ušakovs un Ameriks darbu Eiropas Parlamentā redz kā risinājumu pašreizējai situācijai," tā portālam TVNET bilda Brigmanis, piemetinot, ka pastāv liela varbūtība, ka Ušakovs tiks ievēlēts Eiropas Parlamentā. 

Vaicāts, kā abu politiķu iespējamā iekļūšana Eiropas Parlamentā varētu ietekmēt "Saskaņas" elektorāta nostāju, Brigmanis norādīja, ka, viņaprāt, "Saskaņai" būs lielas grūtības nākamajās pašvaldības vēlēšanās iegūt balsu vairākumu. 

Tam piekrīt Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, kurš norāda, ka Ušakova iekļūšana Eiropas Parlamentā, tāpat kā "Saskaņas" atbalsta sarukšana nākamajās Rīgas domes vēlēšanās, ir pavisam reāla.

Ķirša ieskatā pastāv divi iemesli, kādēļ Ušakovs un Ameriks izšķīrušies par labu kandidēšanai Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Viens no tiem varētu būt centieni laicīgi "pazust" no Rīgas, lai "nebūtu jāpiedzīvo aizvešana rokudzelžos no Rīgas domes sēdes".  Otrs iemesls - gan Ušakovs, gan Ameriks apzinās, ka šobrīd ir savākta kritiskā masa ar viņu neizdarītajiem darbiem. 

"10 gadus viņi varēja neremontēt ielas, bet šobrīdējais stāvoklis ir traģisks. Tāpat veselu desmitgadi viņi varēja slēpt korupciju, bet nu pierādījumi par ilgstoši piekoptajiem koruptīvajiem darbiem nāk ārā pa visām vīlēm," saka Ķirsis, "Eiropas Parlamenta vēlēšanas Ušakovs un Ameriks saredz kā evakuācijas plānu, lai aizbēgtu no sastrādātā galvaspilsētā."

Ķirsis uzsver, ka liela daļa Ušakova elektorāta pat nenojauš par tādiem notikumiem kā "Rīgas Satiksmes" korupcijas skandāls, jo lielākie krievvalodīgie mediji par to gluži vienkārši neraksta. "Taču ir lietas, ko mediji nevar noslēpt, piemēram, sadrupušie tilti, bedrainās ielas un citas nejēdzības. Ušakova elektorāta "rozā brilles" sāk krist," secina Ķirsis. 

Jau ziņots, ka kandidātu sarakstu iesniegšana Eiroparlamenta vēlēšanām notiks no 6.marta līdz 21.martam, bet pašas vēlēšanas notiks 25.maijā.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu