EP deputāta statuss Ušakovam un Amerikam nodrošinātu līdzīgu imunitāti kā Saeimas deputātiem (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ja Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) un bijušais vicemērs Andris Ameriks (GKR) tiks ievēlēti Eiropas Parlamentā (EP), viņiem tiks nodrošināta līdzīga imunitāte kā Saeimas deputātiem, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Viņa skaidroja: ja kādas Eiropas Savienības dalībvalsts tiesībsargājošai institūcijai ir aizdomas, ka deputāts dalībvalstī ir paveicis noziegumu, pret EP deputātu jāizturas tāpat kā pret konkrētās dalībvalsts parlamenta deputātu. "Parasti tas nozīmē, ka jāprasa EP imunitātes atcelšana. Tad EP Juridisko jautājumu komiteja nāk ar rekomendācijām EP balsojumam. Ja konkrētā lieta neskar EP deputāta darbu, piemēram, izteikumus vai balsojumu, imunitāte tiek atcelta," skaidroja Rībele.

EP mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka pie EP deputātiem nevar veikt izmeklēšanas darbības, viņus nevar aizturēt vai sākt tiesvedību sakarā ar viedokli, ko viņi pauduši, vai balsojumu, ko viņi veikuši, pildot EP deputāta pienākumus. Proti, EP pārliecinās, vai ierosinātā lieta nav politiski motivēta.

Izņēmuma kārtā imunitāte nav spēkā, ja deputāts tiek pieķerts nozieguma brīdī.

Arī pēc imunitātes atcelšanas EP deputāts ir tiesīgs saglabāt savu vietu, jo deputāta pilnvaras ir dalībvalsts piešķirtas pilnvaras un tās nevar atņemt neviena cita iestāde. "Turklāt EP deputāta imunitātes atcelšana nenozīmē, ka deputāts tiek atzīts par "vainīgu". Tā tikai ļauj valsts tiesu iestādēm sākt izmeklēšanu vai tiesvedību. Tā kā EP deputāti ir ievēlēti saskaņā ar valsts vēlēšanu tiesību aktu, ja EP deputāts tiek atzīts par vainīgu noziedzīgā nodarījumā, dalībvalsts iestādēm ir jālemj, vai viņš līdz ar to zaudē savas pilnvaras," teikts EP mājaslapā pieejamajā informācijā.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija un GKR valde nolēmusi aicināt iekļaut "Saskaņas" EP vēlēšanu sarakstā Ušakovu un Ameriku. Pie viņiem abiem pēdējos mēnešos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir veicis kratīšanas krimināllietā par vērienīgu korupciju pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", tomēr neviens no viņiem nav ticis aizturēts vai atzīts par aizdomās turēto saistībā ar šo skandālu.

Veicot procesuālās darbības, KNAB veica kratīšanu Rīgas mēra kabinetā un dzīvesvietā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka kratīšana notikusi arī Amerika dzīvesvietā, taču viņš pats nekādus komentārus par to nesniedza, uzsverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Pēc notikušā Ameriks tomēr paziņoja par atkāpšanos no vicemēra amata, savu vietu atvēlot partijas biedram Oļegam Burovam (GKR). Tikmēr Ušakovs, neraugoties uz KNAB darbībām, amatu neatstāja, norādot, ka arī viņa sirdsapziņa esot tīra un primārais uzdevums esot nodrošināt stabilu pašvaldības darbu.

EP vēlēšanas gaidāmas 25.maijā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu