Trampa un Kima otrais kodolsamits: jaunākie notikumi Vjetnamā (2)

Ziņa tiek papildināta
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps Hanojā tiekas ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu
Donalds Tramps Hanojā tiekas ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu Foto: AP/Reuters/ScanPix

Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā sācies otrais ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna samits. 

Tramps un Kims oficiālajā pasākuma daļā sarokojās un pozēja kopīgām fotogrāfijām.

Tramps sacīja, ka gatavojoties "ļoti veiksmīgam" samitam.

"Te nu mēs šodien esam pēc visu šķēršļu pārvarēšanas," sacīja Kims.

"Esmu pagodināts būt ar priekšsēdētāju Kimu, esmu pagodināts būt šeit, Vjetnamā," atbildēja Tramps.

Abi līderi tikās viesnīcā "Sofitel Metropole Hotel", kur sarunās aci pret aci pavadīja 20 minūtes. Pēc tam Kims un Tramps devās pusdienās kopā ar tuvākajiem sabiedrotajiem. Trampu pavadīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Baltā nama personāla vadītājs Miks Malveinijs.

Kims Čenuns un Donalds Tramps
Kims Čenuns un Donalds Tramps Foto: AFP / Scanpix

Tramps pirms samita pareģoja Ziemeļkorejai satriecošu nākotni, ja tā atteiksies no kodolieročiem. 

"Es domāju, ka jūsu valstij ir satriecošs ekonomiskais potenciāls," tiekoties ar Kimu, teica Tramps. "Es domāju, ka jūsu valstij būs fantastiska nākotne, jūs esat lielisks līderis. Mēs palīdzēsim, lai tas notiktu."

Ziemeļkoreja ir izolēta, ekonomiski neattīstīta un ar stingrām sankcijām aplikta kodolvalsts, un tās līderim Kimam pārmesti cilvēktiesību pārkāpumi.

"Mums bija ļoti veiksmīgs pirmais samits. Daži cilvēki vēlējās, kaut viss būtu noritējis ātrāk, bet es esmu ļoti apmierināts," sacīja Tramps - pirmais amatā esošais ASV prezidents, kurš ticies ar izolētās kodolvalsts līderi. Pēc pirmā ASV-Ziemeļkorejas samita Trampam pārmeta pārlieku lielu piekāpību, pretī saņemot galvenokārt tikai Ziemeļkorejas solījumus.

Pirms otrā samita Trampa administrācijas cerības bija piezemētākas. Tramps izteicies, ka būs apmierināts, ja Ziemeļkoreja turpinās ievērot kodolizmēģinājumu pārtraukumu. Šonedēļ gaidāmajā samitā viņš nesteigsies noslēgt kodollīgumu ar Kimu.

"Es nekur nesteidzos. Es nevienu negribu steidzināt," Vašingtonā teica Tramps. "Es tikai negribu, lai notiek izmēģinājumi. Kamēr nav izmēģinājumu, es esmu laimīgs."

Trešdienas tikšanās laikā Kims uzteica Trampa "drosmīgo politisko lēmumu" ar viņu tikties. Viņš arī sacīja, ka "ārpasaule" esot "pārpratusi" ASV un Ziemeļkorejas attiecības pēc abu valstu vadītāju pirmās tikšanās.

Ziemeļkoreja pēdējo kodolizmēģinājumu veica 2017.gada septembrī. Tā paša gada novembrī Ziemeļkoreja izmēģināja starpkontinentālu ballistisko raķeti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu