Politologs: Ušakova un Amerika kandidēšana uz EP atgādina patvēruma meklējumus (54)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs apseko un iepazīstas ar būvniecības darbu gaitu topošajā Centra sporta kvartālā Krišjāņa Barona ielā 116a.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs apseko un iepazīstas ar būvniecības darbu gaitu topošajā Centra sporta kvartālā Krišjāņa Barona ielā 116a. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) un bijušā vicemēra Andra Amerika (GKR) kandidēšana gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās atgādina patvēruma meklējumus, tā situāciju raksturoja Latvijas Universitātes (LU) prorektors, politologs Jānis Ikstens.

Viņš norādīja, ka citus skaidrojumus abu personu rīcībai esot grūti atrast, jo fundamentāli nekas neesot mainījies saistībā arī ar līdzšinējo partijas "Saskaņa" pirmo numuru EP vēlēšanās Vjačeslavu Dombrovski, proti, viņš nekādās nepatikšanās neesot iekūlies, lai tagad vairs nekandidētu vēlēšanās.

Tāpat iemesls Ušakova un Amerika izvēlei kandidēt EP vēlēšanās varētu būt saistīts ar tiesībsargājošo iestāžu veiktajām procesuālajām darbībām, pieļāva politologs.

LU prorektors minēja, ka Ušakovs var rēķināties ar pietiekami lielu vēlētāju atbalstu, lai nokļūtu EP, turpretim Amerikam eiroparlamenta vēlēšanās varētu būt daudz lielākas problēmas, jo viņa partija nav pazīstama ārpus pašvaldību vēlēšanām Rīgā.

"Jautājums vai "Saskaņas" vēlētāji nav īpaši aktīvi tādēļ, ka partija parasti spilgtus līderus sarakstā nav likusi, vai arī tāpēc, ka šīs partijas vēlētājs vienkārši neinteresējas par šīm vēlēšanām. To mēs šoreiz arī varēsim redzēt. Ušakova esamība sarakstā varētu arī mobilizēt partijas vēlētājus, un varbūt partija pat iegūs trīs vietas EP," sacīja politologs.

Ikstens skaidroja, ka Ušakovs ieņem vismaz divus amatus, kuros līdz ar viņa ievēlēšanu EP būtu jānāk citām personām, proti, vieta partijā un vieta Rīgas domē. "Ja runājam par vietu partijā, tas nebūtu tik akūts jautājums, jo Saeimas vēlēšanas ir beigušās, frakcija ir un Jānis Urbanovičs ar pieredzējušu roku to vada, bet tas, kurš kļūs par nākamo Rīgas mēru, ir daudz interesantāks un sarežģītāks jautājums," uzsvēra politologs.

Eksperts vērsa uzmanību - ja piepildītos stāsti par to, ka Ušakova vietu ieņemtu domes deputāte Baiba Rozentāle (S), "tas būtu kā diena pret nakti". "Iekāpt šajās kurpēs nebūtu viegli teju jebkuram. Jābūt kādam, kurš gan politiski, gan pašvaldības lietās ir pieredzējis. Tuvākais, kas nāk prātā, ir Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR), bet viņš nav "pareizajā" partijā," teica Ikstens.

Kā ziņots, partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija un partijas "Gods kalpot Rīgai" valde nolēmusi aicināt iekļaut "Saskaņas" EP vēlēšanu sarakstā Ušakovu un Ameriku.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādījis, ka Ušakovam auglīgāk būtu ķerties klāt un lāpīt ielas, nevis skriet prom no domes uz citu darba vietu. Pēc viņa teiktā, par Ušakova motivāciju varot spekulēt. "Bet vismaz, manuprāt, ir skaidri indentificējamas lietas, kas Rīgas domei būtu jādara. Man arī kā rīdziniekiem ir nesaprotami, kāpēc viņš grib pamest šo amatu, kad ir acīmredzamas lietas, kas jādara," klāstīja Kariņš.

Pie viņiem abiem pēdējos mēnešos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir veicis kratīšanas krimināllietā par vērienīgu korupciju pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", tomēr neviens no viņiem nav ticis aizturēts vai atzīts par aizdomās turēto saistībā ar šo skandālu.

Veicot procesuālās darbības, KNAB veica kratīšanu Rīgas mēra kabinetā un dzīvesvietā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka kratīšana notikusi arī Amerika dzīvesvietā, taču viņš pats nekādus komentārus par to nesniedza, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Pēc notikušā Ameriks tomēr paziņoja par atkāpšanos no vicemēra amata, savu vietu atvēlot partijas biedram Burovam. Tikmēr Ušakovs, neraugoties uz KNAB darbībām, amatu neatstāja, norādot, ka arī viņa sirdsapziņa esot tīra un primārais uzdevums esot nodrošināt stabilu pašvaldības darbu.

Ja Ušakovs un Ameriks tiks ievēlēti EP, viņiem tiks nodrošināta līdzīga imunitāte kā Saeimas deputātiem.

EP vēlēšanas gaidāmas maija izskaņā.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu