Pieaugot spriedzei ar Indiju, Pakistāna evakuē robežciemus

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Indijas/Pakistānas robeža
Indijas/Pakistānas robeža Foto: Reuters/ScanPix

Turpinot pieaugt spriedzei attiecībās ar Indiju, Pakistānas varasiestādes Kašmiras strīdus reģionā sākušas evakuēt robežciemus, pavēstīja amatpersonas.

Pēc intensīvām apšaudēm Indijas un Pakistānas armiju starpā, lietā liekot arī artilēriju, vairāki simti ģimeņu pārcelti uz drošākiem apvidiem, pavēstīja Pakistānas kontrolētās Kašmiras daļas informācijas ministrs Muštaks Minhass.

"Viss reģions atrodas paaugstinātā trauksmes gatavībā. Mums ir bažas, ka jāevakuē būs arī citi apvidi, ja nesāksies deeskalācija," sacīja ministrs.

Indijas un Pakistānas kara lidmašīnas trešdien otro dienu pēc kārtas ielidoja otras gaisa telpā, pastiprinot bažas par konflikta eskalāciju ar kodolieročiem bruņoto kaimiņvalstu starpā.

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans aicinājis sākt sarunas, brīdinot par katastrofālām sekām, ja "veselais saprāts" negūs virsroku.

Pakistānas gaisa telpa arī ceturtdien ir slēgta, un komerclidojumi no visām lidostām jau otro dienu ir atcelti. Arī vilcienu reisi uz Indiju ir atcelti.

Kaut arī abas puses publiskajos izteikumos centušās mazināt kara izraisīšanās draudus, tas, ka konflikta risināšanā Kašmirā iesaistīta kara aviācija, kas līdz šim noticis ļoti reti, likmes spraigajās Indijas un Pakistānas attiecībās padarījušas krietni lielākas.

Pakistānas armija trešdien paziņoja, ka savā gaisa telpā virs tās kontrolētās Kašmiras daļas notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas.

Indija savukārt pavēstījusi, ka tā trešdien notriekusi Pakistānas iznīcinātāju, kas nogāzies Pakistānas robežas pusē, un zaudējusi vienu savu lidmašīnu.

Indija apgalvo, ka tās uzlidojumos nogalināti 350 kaujinieki, bet Pakistāna skaidro, ka Indijas reaktīvās lidmašīnas apšaudījušas kalnus un nevienu nav nogalinājušas.

Indija skaidro, ka uzlidojums bijis vērsts pret Pakistānā bāzēto kaujinieku grupējumu, kas uzņēmies atbildību par 14.februāra teroraktu Kašmiras Indijas daļā, kurā tika nogalināti vairāk nekā 40 Indijas paramilitāro formējumu karavīru.

Kopš Indija un Pakistāna 1947.gadā ieguva neatkarību no Lielbritānijas, Kašmira ir sadalīta starp abām valstīm, taču tās abas pretendē uz pilnīgu suverenitāti pār visu reģionu.

Kopš 1989.gada pret Indijas spēkiem reģionā cīnās aptuveni desmit separātistu grupējumi, kas vēlas panākt teritorijas neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu