Kāpēc sievietes dzīvo ilgāk par vīriešiem? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sirmgalvju pāris.
Sirmgalvju pāris. Foto: pixabay.com

Skaitļi nemelo: sievietes mēdz dzīvot ilgāk nekā vīrieši. Piemēram, amerikāņu vīriešiem mūža ilgums ir vidēji 76 gadi, bet sievietēm - 81 gads.

Turklāt izrādās, ka šie papildu gadi sieviešu mūžā netiek pavadīti slimību gūstā, bet gan relatīvi labā veselībā. Pasaules Veselības organizācijas “HALE” indekss, kas parāda vidējo gadu skaitu, ko sieviete vai vīrietis var nodzīvot bez nopietnām slimībām vai ievainojumiem, liecina, ka amerikāņu vīrieši var cerēt uz 67 gadu ilgu mūžu, bet sievietes 70 gadu ilgu mūžu labā veselībā.

Izdevumā "Time" rakstīts, ka šī mūža ilguma atšķirība starp dzimumiem nav jauns fenomens; eksperti to zina jau desmitiem gadu. Turklāt tas nav raksturīgi tikai amerikāņiem.

“Šī atšķirība ir klātesoša visās sabiedrībās – pat pērtiķu vidū,” teica neiropsihologs Perminders Sašdīvs.

Kāpēc sievietes mēdz dzīvot ilgāk nekā vīrieši? Pētnieks atklāj, ka ir vairākas populāras teorijas – dažas ir saistītas ar bioloģiju. Bet citas ar uzvedību.

“Vīriešiem ir lielāka nosliece smēķēt, vairāk lietot alkoholu un būt ar lieko svaru. Viņi arī daudz retāk laicīgi meklē medicīnisko palīdzību, ja radušās kādas veselības problēmas. Turklāt vīrieši biežāk mēdz riskēt un apdraudēt savu dzīvību, tāpēc biežāk cieš autoavārijās, kautiņos vai bruņotās sadursmēs,” piebilda Sašdīvs.

Pastāv pierādījumi, ka vīriešu bioloģija, proti, paaugstinātais testosterona līmenis, var tos novest līdz aktivitātēm, kas var saīsināt viņu dzīvi.

Eksperti saka, ka testosterons var saīsināt cilvēka dzīves ilgumu dažādos veidos.

“Vīrišķais dzimumhormons var negatīvi ietekmēt imūnsistēmas funkcijas un paaugstināt kardiovaskulāro slimību risku,” teica Dienvidkorejas pētnieki.

2012. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, pētnieki izpētīja 81 korejiešu einuha (kastrēts vīrietis, kura organismā neizstrādājas testosterons) slimību vēstures datus. Noskaidrojās, ka einuhi mēdz dzīvot 14 līdz 19 gadu ilgāk nekā nekastrēti vīrieši, kuriem ir tāds pats sociāli ekonomiskais statuss.

Lai arī saistība starp imūnsistēmas funkcijām un testosterona līmeni nav īsti skaidra, tomēr pētnieki pierādīja, ka testosterons var bloķēt dažu imūnsistēmas šūnu atbrīvošanos. No otras puses, pastāv arī liels pētījumu kopums, kas ar sirdskaitēm un vāju vispārējo veselību saista tieši zemu testosterona līmeni.

Nav izslēgts arī, ka sieviešu hormoni sievietēm palīdz pagarināt mūža ilgumu.

“Ir pierādīts, ka estrogēns sievietes organismā spēlē antioksidanta lomu,” teica Sašdīvs.

2013. gadā publicētā pētījumā tika atklāti pierādījumi, ka estrogēns var palīdzēt novērst DNS bojājumus, kas pretējā gadījumā vainagotos ar slimību. Šajā pašā pētījumā minēts arī tas, ka estrogēns var palīdzēt saglabāt normālu un veselīgu šūnu funkciju.

Tas viss, protams, ir ļoti spekulatīvi, tomēr, visticamāk, katrs no šiem faktoriem spēlē zināmu lomu šajā atšķirībā starp dzimumiem un to vidējiem mūža ilgumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu