22 no 30 pasaulē piesārņotākajām pilsētām atrodas vienā valstī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Piersāņojums. Ilustratīvs attēls
Piersāņojums. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Septiņas no desmit un 22 no 30 pasaulē piesārņotākajām pilsētām atrodas vienā valstī – Indijā, teikts organizāciju “Greenpeace” un “AirVisual” izveidotajā pasaules pilsētu gaisa kvalitātes indeksā.

Indijas galvaspilsētas Deli piepilsēta Gurgāona atzīta par piesārņotāko pilsētu pasaulē – vidējais gaisa kvalitātes indekss pilsētā pērn veidoja 135,8 punktus, kas trīs reizes pārsniedz līmeni, ko ASV Vides aizsardzības aģentūra uzskata par “veselīgu”, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Gaisa kvalitātes indekss tiek noteikts, mērot cieto daļiņu PM 2,5 koncentrāciju.

Divus mēnešus pagājušajā gadā gaisa kvalitātes indekss pārsniedza 200 punktus. Šāds līmenis uzskatāms par “ļoti neveselīgu” - tādu, kas var radīt nopietnus draudus cilvēku veselībai.

Kā norādīts “Greenpeace” un “AirVisual” ziņojumā, gaisa piesārņojums katru gadu pasaulē izraisa aptuveni septiņu miljonu cilvēku nāvi.

Gaisa piesārņojuma problēma īpaši nopietna ir Āzijas dienvidu daļā.

18 no pasaules 20 piesārņotākajām pilsētām atrodas Indijā, Pakistānā vai Bangladešā.

Lai arī Āziju piesārņojums ietekmē visnopietnāk, šī problēma ir aktuāla visā pasaulē.

No ziņojumā aplūkotajiem aptuveni 3000 pilsētu 64% tiek pārsniegtas Pasaules Veselības organizācijas (WHO) vadlīnijas pieļaujamā PM 2,5 koncentrācijas līmeņa ziņā.

WHO vadlīnijas pieļaujamās PM 2,5 koncentrācijas ziņā pārsniedz visas pilsētas Tuvajos Austrumos un Āfrikā, 99% pilsētu Dienvidāzijā, 95% Dienvidaustrumāzijā un 89% Austrumāzijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu