"Delna" prasa "Rīgas Satiksmei" 48 stundu laikā atsaukt paziņojumu par savlaicīgu nebrīdināšanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

"Sabiedrība par atklātību "Delna"" ir pieprasījusi pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) divu dienu laikā atsaukt paziņojumu ar informāciju par savlaicīgu nebrīdināšanu sakarā ar iespējamām nelikumībām zemās grīdas tramvaju iepirkumos.

Paziņojumā apgalvots, ka RS publicētā informācija par "Delnas" it kā piesaistīto apkures, ventilācijas un kondicionēšanas projektēšanas uzņēmumu SIA "4 bee" nav patiesa, jo biedrība ar šo uzņēmumu nekad nav noslēgusi līgumu. Tai vietā biedrība par konsultēšanu RS īstenoto zemās grīdas tramvaju iepirkumu uzraudzībā noslēgusi līgumus ar SIA "CMB" un zvērinātu advokātu biroju "Cobalt".

"Delna" noraida arī RS pausto, ka, piedaloties visās iepirkumu komisijās, biedrība neesot informējusi RS par saskatītām iespējamām prettiesiskām darbībām. Biedrība savā paziņojumā skaidro, ka iepirkumu dokumentācijas izstrādes laikā regulāri sniegusi atsauksmes un rekomendācijas RS Iepirkumu komisijai, Rīgas satiksmes Juridiskajai daļai, RR Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram, kā arī tieši RS Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības projektu pārvaldības daļas vadītājai, kuru RS valde atkārtoti ir iecēlusi par kapitālsabiedrības Iepirkumu komisijas locekli.

Tāpat "Delna" iepirkumu gaitā vairākkārtīgi gan e-pastu sarakstē, gan mutiski esot norādījusi uz būtiskām projekta nepilnībām, kas varot novest pie sašaurināta iepirkumu pretendentu skaita vai arī citādi ierobežot potenciālo pretendentu dalību iepirkumos.

Savukārt teikumu, ka "Delna" nav brīdinājusi kompetentās institūcijas par iespējamām prettiesiskām darbībām projekta īstenošanā, biedrība uzskata par konstruētu, lai maldinātu lasītāju un diskreditētu nevalstisko organizāciju. "Vēršam uzmanību uz to, ka "Delna" regulāri veic informācijas apmaiņu ar kompetentajām valsts iestādēm," teikts biedrības paziņojumā.

Kā vienu no piemēriem biedrība piemin konstatētu RS pasīvu rīcību, neinformējot tiesībaizsardzības iestādes par iespējamu dokumentu viltošanu jau pirmajā zemās grīdas tramvaju projekta iepirkumā. Pēcāk, 9.novembrī, RS bezdarbības dēļ "Delna" vērsusies Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt, vai nav noticis noziedzīgs nodarījums.

"Delna" lūgusi RS nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darba dienu laikā, atsaukt biedrības reputāciju aizskarošo informāciju un atvainoties par neobjektīviem un maldinošiem izteikumiem. Ziņu atsaukumu un atvainošanos biedrība pieprasa publicēt rakstiski RS mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

Minēto lūgumu neizpildes gadījumā "Delna" sola vērsties tiesā.

Kā ziņots, pēc biedrības "Delna" publiskotā paziņojuma par saskatītām problēmas zemās grīdas tramvaju iepirkuma procesā Rīgā, RS pauda, ka šāda iespējama faktu konstatēšana nav veikta savlaicīgi.

"Rodoties bažām par iespējamām nelikumīgām rīcībām zemās grīdas tramvaju iepirkumos, "Delnas" pienākums bija par to laicīgi brīdināt kompetentās iestādes, nevis nepilnu gadu vēlāk par to runāt publiski," teikts "Rīgas satiksmes" paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Zemās grīdas tramvaju iepirkums bija otrais projektā "Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstība", kas plašāk zināms kā Skanstes tramvaja projekts, sāktais iepirkums, kuru "Delna" uzraudzīja ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu. Iepirkumā, kuru RS izsludināja 2018.gada aprīlī, bet pārtrauca 2019.gada janvārī, bija paredzēts iegādāties 12 energoefektīvus zemās grīdas tramvajus.

Iepirkumā bija pieteikušies tikai divi pretendenti, tostarp "Škoda Transportation", kura iespējamo iesaisti liela apjoma kukuļdošanā šobrīd izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Uzraugot projektu, "Delna" secināja, ka lielbudžeta projektu tehniski ekonomiskajā pamatojumā būtu jāpamato tajā ietverto tehnisko parametru nepieciešamība. Iespējams, ja EK līmenī tiktu veikts detalizētāks izvērtējums lielbudžeta projektiem, kuru apmērs tuvojas 100 miljoniem eiro, tas samazinātu korupcijas riskus, norādīja organizācijā.

Iepirkuma gaitā "Delna" esot vērsusi uzmanību uz vairākām konkrētām pretendentiem izvirzītām prasībām, kas "Delnas" ieskatā bija nepamatoti ierobežojošas un pārāk specifikas. Iepirkumu komisija neesot sniegusi zinātniski argumentētu pamatojumu visu tehnisko specifikāciju nepieciešamībai. Pēc diskusijām iepirkumu komisijā "Delnai" nav radusies pārliecība par tehniskā piedāvājuma vērtēšanas kritēriju pamatotību un punktu skaita piešķiršanas samērību.

"Delnas" galvenais uzdevums esot panākt iespējami lielu atklātību par iepirkumiem un projekta ieviešanu kopumā. "Delna" neizmeklē korupcijas shēmas, bet ar rekomendāciju palīdzību un proaktīvu rīcību cenšas veicināt godīgu konkurenci, uzsvērts organizācijas paziņojumā.

Ja iepirkums nebūtu pārtraukts, "Delna" publicētu savu apskatu par iepirkuma gaitu un norādītu uz riskiem, kas rodas atstājot sašaurinošu prasību iekļaušanu iepirkumos, uzsvēra biedrībā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu