Žurnālistu asociācija kategoriski iebilst pret plānoto ierobežojumu pieejai amatpersonu deklarācijām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka.
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) kategoriski iebilst pret plānotajiem grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredz, ka amatpersonas deklarācijas dati Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskajā datu bāzē atradīsies tikai piecus gadus no attiecīgās deklarācijas publiskošanas dienas.

LŽA norādīja, ka grozījumi paredz, ka pēc minētā termiņa VID nodrošinās attiecīgo deklarāciju iepriekš publiskojamo datu publisku nepieejamību. Patlaban ar amatpersonu deklarācijām sabiedrība var iepazīties, sākot no 2000.gada.

Asociācijā skaidroja, ka viens no žurnālistu pienākumiem ir sekot godprātīgai valsts amatpersonu rīcībai sabiedrības interesēs, un ienākumu deklarācijas ir viens no darba instrumentiem, kas atklāj būtiskus un objektīvus faktus par valsts amatpersonu darbību ilgstošā laika periodā. Ja šie grozījumi tiks pieņemti, tas liegs gan žurnālistiem, gan attiecīgi arī sabiedrībai kopumā iepazīties ar amatpersonu un politiķu darbību ilgākā  periodā, liedzot arī izsekot iespējamām interešu un ietekmes saiknēm amatpersonu darbībā un viņu pieņemtajos lēmumos. LŽA uzsvēra, ka tādējādi faktiski žurnālistiem un arī sabiedrībai kopumā tiktu liegta iespēja gūt pilnīgu priekšstatu par amatpersonu, arī politiķu rīcības cēloņsakarībām, novērtējot to ietekmi visai sabiedrībai nozīmīgos procesos un notikumos.

LŽA neredz pamatojumu šādiem grozījumiem un uzsver, ka, tos pieņemot, tiktu traucēts žurnālistu darbs un sabiedrības tiesības un iespējas iepazīties ar sabiedrības apmaksātu amatpersonu ienākumu tendencēm. Īpaši būtiski tas ir pētnieciskajā žurnālistikā, kur ir virkne piemēru, ka, žurnālistiem pētot amatpersonu deklarācijas, ir izdevies atklāt aizdomīgas, sabiedrības interesēm neatbilstošas amatpersonu darbības. Līdz ar to iecere ierobežot deklarāciju pieejamību rada vēl lielāku neizpratni, uzsvēra LŽA.

Asociācijas ieskatā patiesībai neatbilstošs ir daļas deputātu arguments, ka šādi grozījumi nepieciešami saistībā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām.

LŽA aicina Saeimas deputātus izturēties atbildīgi un neatbalstīt grozījumus likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", jo tie būtiski mazinās sabiedrības tiesības saņemt informāciju un tikt informētiem.

Saeima minēto likumprojektu pirmajā lasījumā izskatīja pagājušā gada vasarā. Pērn decembrī 13.Saeima nolēma turpināt likumprojekta izskatīšanu. Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" šobrīd tiek gatavoti izskatīšanai otrajā lasījumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu