Polija apsver 1941.gada slaktiņa upuru pīšļu ekshumāciju

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Polijas valdība apsver iespēju veikt 1941.gada Jedvabnes ebreju slaktiņa upuru mirstīgo atlieku ekshumāciju, pavēstījis premjerministrs Mateušs Moraveckis, norādot, ka galīgo lēmumu pieņems ģenerālprokurors, jo iecere ir pretrunā ar jūdaisma tradīcijām.

Vācijas okupētajā Polijā 1941.gadā Jedvabnes slaktiņā tika nogalināti aptuveni 300 Polijas ebreju. Pēdējos gados izraisījušās asas debates par poļu līdzdalību šajā nacistu okupācijas laikā notikušajā slaktiņā.

2001.gadā tika apturēta iecere veikt nogalināto ebreju mirstīgo atlieku ekshumāciju, lai tad veiktu izmeklēšanu un noteiktu, kā upuri nogalināti un kas viņus nogalinājis. Procesu apturēja toreizējais Polijas tieslietu ministrs Lehs Kačiņskis, šādi respektējot jūdaisma tradīcijas.

Ja Polijas ģenerālprokurors tagad apstiprinās mirstīgo atlieku pārvietošanu un tās tiešām tiks no apbedījuma vietas izceltas, tas varētu atkal izraisīt nopietnas domstarpības ar Izraēlu.

1941.gadā Jedvabnē šķūnī tika sadedzināti vairāki simti ebreju. No liesmām paglābties izdevās tikai septiņiem ebrejiem.

2001.gadā poļu vēsturnieks Jans Tomašs Gross publicēja grāmatu "Neighbors" ("Kaimiņi"), kurā apgalvoja, ka poļi ir atbildīgi par savu ebreju kaimiņu nogalināšanu Jedvabnes slaktiņā. Pēc grāmatas publikācijas Gross Polijā tika apsūdzēts apmelošanā, un ģenerālprokurors viņu izsauca uz nopratināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu