Starp depresiju un insultu varētu pastāvēt saikne

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Noskumusi meitene
Noskumusi meitene Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka depresija varētu paaugstināt insulta risku – vismaz dažiem pieaugušajiem.

Pētījumā, tika iesaistīti aptuveni 1100 Ņujorkas iedzīvotāji ar vidējo vecumu 70 gadi,  kuri nekad nebija piedzīvojuši insultu.

Kā rakstīts paziņojumā, pētījuma sākumā dalībnieki aizpildīja aptaujas, kas palīdzēja zinātniekiem noskaidrot, vai viņiem ir depresijas simptomi, piemēram, skumjas un sajūta, ka jebkura darbība prasa lielu piepūli. Balstoties uz aptaujas rezultātiem, cilvēku depresijas līmenis tika novērtēts skalā no 0 līdz 60 punktiem. Atzīme virs 16 jau nozīmēja paaugstinātu depresiju.

Pēc tam dalībnieki tika novēroti 14 gadus. Tajā laikā aptuveni 100 no viņiem piedzīvoja insultu. Tiem pacientiem, kuri bija depresīvāki, bija par 75 procentiem lielāks risks piedzīvot išēmisku insultu – visplašāk sastopamo insulta veidu – nekā tiem, kuri nebija depresīvi.

Kopumā aptuveni 11 procenti no dalībniekiem, kuru depresijas rādītāji bija augstāki, piedzīvoja insultu, savukārt no tiem, kuriem depresija nebija tik spēcīga, 7 procenti piedzīvoja insultu.

“Protams, šis atklājums ir provizorisks, tomēr, ja tas tiks apstiprināts un pierādīts, depresijas ārstēšana agrīnajā tās stadijā kļūs vēl nozīmīgāka,” teica pētījuma autore Marialaura Simoneto.

Lai arī zinātnieki nevar droši teikt, ka depresija izraisa insultu, tomēr tālāki pētījumi varētu sniegt jaunu un vērtīgu informāciju par to, kā depresijas simptomi var ietekmēt kardiovaskulāro sistēmu un palielināt insulta risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu