NASA pirmo reizi nofotografējusi virsskaņas triecienviļņu savienošanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Divas ASV gaisa spēku lidmašīnas lidoja tik ātri – ātrāk par skaņas ātrumu – un tik tuvu viena otrai, ka to radītie triecienviļņi sāka apvienoties. To izdevās iemūžināt unikālās fotogrāfijās.

Uzņemtās fotogrāfijas ir pirmie vizuālie materiāli par to, kā divi virsskaņas triecienviļņi mijiedarbojas gaisā. Tas tiešām ir iespaidīgs skats.

Kad lidaparāts virzās uz priekšu, tā priekšā rodas gaisa viļņi – līdzīgi kā motorlaivas priekšā, kad tā lielā ātrumā peld pa ūdeni.

Foto: AFP / Scanpix

Savukārt, kad lidaparāts pārsniedz skaņas ātrumu, kas ir 1235 km/h, tas sāk kustēties ātrāk nekā tā radītie gaisa viļņi. Tā kā gaisa molekulas nespēj kustēties tik ātri, tās saspiežas. Tas rada strauju spiediena pieaugumu lidaparāta priekšgalā un rezultātā cita veida vilni - virsskaņas triecienvilni. Lai arī cilvēka acs nespēj uztvert šos triecienviļņus, tos var dzirdēt, kad tie savā starpā savienojas. Skaņa ir līdzīga pērkona grāvienam.

Foto: AFP / Scanpix

Kā rakstīts NASA paziņojumā, fotogrāfijas ar jaunas tehnoloģijas palīdzību tika uzņemtas no citas lidmašīnas, kas lidoja aptuveni 610 metru virs abiem lidaparātiem.

“Mēs pat nesapņojām, ka tas izskatīsies tik skaidri, tik skaisti,” rakstīts paziņojumā.

Izpētot, kā triecienviļņi veidojas un mijiedarbojas ar gaisu, inženieri cer uzlabot lidaparātu dizainu, kā arī padarīt klusāku triecienviļņa sprādzienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu