Jeruzalemē izstādīti nekad nepubliskoti un nepētīti Einšteina manuskripti (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Einšteina manuskripti.
Einšteina manuskripti. Foto: AFP/AP/Scanpix

Jeruzalemes ebreju universitāte publiskojusi dučiem manuskriptu, kas reiz piederējuši Albertam Einšteinam. Daudzi no tiem publiskoti pirmo reizi.

Kā vēsta izdevums “BBC”, par godu Einšteina 140 gadu jubilejai universitātē pašlaik ir izstādīti vairāk nekā 110 jauni dokumenti. Kolekcijā ietilpst Einšteina zinātniskie pētījumi, kas nekad iepriekš nav publiskoti vai pētīti.

Manuskripti satur arī kopš 1930. gadiem neredzētu pielikumu Einšteina slavenajai apvienotā lauka teorijai. Fiziķis pavadīja 30 gadus, lai vienā teorijā apvienotu visus dabas spēkus. Pirms tam tika uzskatīts, ka šis pielikums ir pazudis.

Kādā vēstulē zinātniekam Mišelam Beso Einšteins atzīstas, ka pēc 50 gadiem, kas veltīti zinātnei, viņš nesaprot gaismas kvantu raksturu.

Starp dokumentiem atrodama arī vēstule, kurā Einšteins pauž bažas par pieaugošo nacistu partijas varu Vācijā.

“Pat Vācijās viss sāk lēnām mainīties. Cerēsim, ka Eiropas karš nebūs pirmais,” Einšteins 1935. gadā raksta vēstulē dēlam Hansam Albertam.

Kolekcijā iekļautas arī dažādas fotogrāfijas, diplomi un medaļas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu