Pirms 2600 gadiem Zemi sasniedza mežonīga Saules vētra (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Uzliesmojums uz Saules
Uzliesmojums uz Saules Foto: AFP/SCANPIX

Zinātnieki atraduši pierādījumus par vienu no lielākajām Saules vētrām, kas plosījušās uz Zemes. Proti, pirms 2600 gadiem Zemi bombardēja jonizētu daļiņu plūsma jeb Saules vējš. Ja kaut kas līdzīgs notiktu mūsdienās, tad tā būtu milzīga katastrofa, kuras laikā pārstātu darboties globālās komunikāciju sistēmas, satelīti, elektrotīkli un gaisa satiksmes sistēmas.

No Saules uz Zemi konstanti plūst jonizētu daļiņu straume, kas tiek dēvēta par Saules vēju. Tomēr, ja uz Saules notiek apjomīgas vētras, uz Zemi var tikt raidīta nopietnāka šo daļiņu straume, ko Zemes magnētiskais lauks nespēj aizturēt.

1859. gadā Zemi sasniedza spēcīga ģeomagnētiskā vētra jeb tā saucamais “Keringtonas notikums”. Rezultātā radās plaši elektrības traucējumi. Ja kaut kas līdzīgs notiktu mūsdienās, tad zaudējumi būtu daudz apjomīgāki, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību.

Pierādījumus par Saules vētru ietekmi uz Zemi zinātnieki var novērot ledus paraugos, kas veidojušies pēdējo 100 tūkstošu gadu laikā. Izanalizējot ledus paraugus, pētnieki var noskaidrot, kad Zemi sasniedza neierasti liela jonizēto daļiņu plūsma.

Iepriekš ar šīs metodes palīdzību zinātnieki atklāja divas citas milzīgas Saules vētras – viena norisinājās mūsu ēras 775. gadā, bet otra 994. gadā. Pēdējā līdz šim bija lielākā Saules vētra, kas jebkad novērota.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”, zviedru pētnieki atrada pierādījumus par vēl kādas lielākas Saules vētras norisi vēsturē. Proti, Grenlandes ledus paraugi liecina, ka aptuveni 660. gadā pirms mūsu ēras norisinājās ārkārtīgi liela Saules vētra, kas bija desmit reizes lielāka par jebkuru pēdējo 70 gadu laikā novēroto vētru.

Tā ir tikai trešā lielā Saules vētra, kas jebkad ir dokumentēta. Pētnieki arī uzskata, ka šis atklājums pierāda to, ka Saules vētru biežums un ietekme ir nepietiekami labi novērtēti faktori.

Tagad zinātnieki pēdējo 3000 gadu laikā ir dokumentējuši trīs lielas Saules vētras. Nākotnē ir jāveic sistemātiski pētījumi, lai noskaidrotu, cik bieži tās varētu norisināties nākotnē. Tas palīdzētu šādiem notikumiem sagatavoties jau laicīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu