Humānisti, ārsti, akadēmiķis... Kas bija "Ethiopian Airlines" katastrofas upuri? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Ethiopian Airlines" katastrofa
"Ethiopian Airlines" katastrofa Foto: SCANPIX

Svētdien neilgi pēc pacelšanās avarēja "Ethiopian Airlines" lidmašīna, kas bija ceļā no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Visi 157 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, gāja bojā. Medijos parādījusies plašāka informācija par aviokatastrofas upuriem.

Lidmašīnas kapteinis bija 28 gadus vecais Jareds Getečo.

"Lidojot pat neienāk prātā doma, ka tava lidmašīna nogāzīsies. Cilvēki dabiski pieņem, ka lidojums būs drošs," norāda Etiopijas Aviokompāniju asociācijas prezidents Ješevass Fentahuns, kurš pazina Getečo.

""Ethiopian Airlines" nav nemaz tik liela lidsabiedrība. Mēs visi viens otru pazīstam. Kopā esam spēlējuši futbolu. Tas vairs nebūs kā agrāk."

Reisā ET 302 atradās cilvēki no 35 valstīm. To vidū bija 32 cilvēki no Kenijas, 18 kanādieši un deviņi etiopieši, ziņo "Al Jazeera". Daudzi nodarbojās ar humānās palīdzības sniegšanu un bija ceļā uz ANO vides konferenci, kas notika Nairobi.

Upuru vidū bija bijušais Kenijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Huseins Svalehs, par kura nāvi paziņoja Sofapakas futbola klubs. Viņš iesēdās liktenīgajā reisā, lai atgrieztos mājās pēc Āfrikas čempionu līgas spēles Ēģiptē.

Kenijietis Sedriks Asiavugva, kurš Džordžtaunas Universitātē ASV studēja starptautisko biznesu un jurisprudenci, bija ceļā uz Nairobi, jo tur bija aizgājusi mūžībā viņa dzīvesbiedres māte. Pāris grasījās drīzumā precēties.

Nigērijā dzimušais Oiuss Adesanmi, kurš bija profesors Karltonas Universitātē Kanādā, lidoja uz tikšanos Āfrikas Savienības Ekonomikas, sociālo jautājumu un kultūras padomē. 2010.gadā viņš par savu eseju krājumu saņēma "Penguin" literatūras balvu par labāko uz faktiem balstīto darbu Āfrikā.

Katoļu Katastrofu palīdzības dienests paziņoja, ka aviokatastrofā gājuši bojā trīs tā darbinieki no Etiopijas - Sāra Čalačeva, Getnets Alemajehu, Sintajehu Ajmeku un Mulusevs Alemu. Viņi devās uz apmācībām Nairobi.

Bērnu tiesību aizsardzības organizācija "Glābiet bērnus" norādīja, ka katastrofā zaudējusi darbinieku no Etiopijas - Tamiratu Mulu Demesiju, padomnieku bērnu aizsardzības jautājumos humāno krīžu laikā.

"Ethiopian Airlines" katastrofa
"Ethiopian Airlines" katastrofa Foto: SCANPIX

Bojāgājušo vidū ir arī itālis Paolo Dieci - viens no nevalstiskās organizācijas CISP dibinātājiem. Organizācija cīnās pret nabadzības sekām un tiesību pārkāpumiem visā pasaulē.

Katastrofā dzīvību zaudēja Itālijas Kultūras ministrijas darbinieks Sebastjano Tusa.

Nevalstiskā organizācija "Pasaules Pārtikas programma" (WFP) apstiprināja, ka aviokatastrofā mirušas divas tās darbinieces - Virgīnija Kimenti un Marija Pilāra Buceti, kuras strādāja Romā. Bojā gāja vēl trīs itāļi, kuri strādāja humānās palīdzības organizācijā "Africa Tremila": Karlo Spini, Ganriela Vidžiani un Mateo Ravasio.

Katastrofa laupīja 38 gadus vecā tunisiešu izcelsmes francūža Karima Sāfi dzīvību. Viņš bija ceļā uz oficiālu vizīti, kur grasījās pārstāvēt Eiropas afrikāņu diasporas jauniešu forumu.

Lidmašīnā atradās arī Norvēģijā dzīvojušā Francijas un Lielbritānijas pilsone Sāra Ofreta, kura gatavojās ANO konferencē Nairobi uzstāties ar runu par dabas aizsardzības jautājumiem, kā arī ANO migrācijas aģentūras darbiniece, Vācijas pilsone Anna Katrīna Feigla. Vācijā dzīvoja vēl divi katastrofas upuri - palīdzības organizācijas GIZ darbiniece, kuras vārds netiek atklāts, kā arī mācītājs Normans Tendiss.

Austrijas Ārlietu ministrija informēja, ka liktenīgajā reisā atradās trīs austriešu ārsti vecumā ap 30 gadiem. Viņi bija ceļā uz Zanzibāru, taču brauciena mērķis nav zināms.

Lidaparātā atradās arī Stokholmā, Zviedrijā, bāzētās starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Civil Rights Defenders" darbiniece Jozefīne Ekermane, kā arī Norvēģijas Sarkanā Krusta finanšu koordinatore Karolīne Ādlanda.

"Ethiopian Airlines" katastrofa
"Ethiopian Airlines" katastrofa Foto: SCANPIX

Nigērijas Ārlietu ministrija norādīja, ka saņēmusi ziņas par pensionētā vēstnieka Abioduna Oluremi Bašu nāvi. Viņš savulaik bija Nigērijas vēstnieks Austrijā, Irānā un Kotdivuārā, kā arī darbojās ANO ar klimata pārmaiņām saistītos jautājumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu